NASI ISTIMEWA

tekstbestand

Nasi Istimewa, een gerecht uit Indonesië bereid door de Happy Chief Cook.

Kruidige Nasi Goreng met verse groenten.

Istimewa is Maleis voor 'heel bijzonder'.
In Indonesië wordt het vaak gebruikt in restaurants om de lekkerste nasi van het huis aan te duiden.
Het lekkerste is het om rijst van de vorige dag te gebruiken.

Aantal personen: 3.
Bereidingstijd: 45 minuten (indien u al gare rijst heeft).

Ingrediënten:

200 gram rijst,
250 gram nasivlees of ander varkensvlees,
2 eetlepels arachideolie,
2 uien,
1 teentje knoflook,
35 gram sperziebonen,
100 gram champignons,
1 prei,
1 theelepel ketoembar (gemalen koriander),
0,5 theelepel djintan (gemalen komijnzaad),
1 theelepel sambal oelek (eventueel met trassie),
1 eetlepel ketjap manis (Trade-Mark)*,
zout,
4-seizoenenpeper,
1 eetlepel fijngehakte bladselderij.

* Deze ketjap is zeer dik en zoet, en is uitmuntend geschikt om te marineren.

Voorbereiding:

Kook de rijst mooi droog volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
Laat de rijst afkoelen.

****

Om de rijst te koken zonder af te hoeven gieten gebruik ik op elke kom rijst 1,25 kom water, die kook ik op een zacht vuurtje gedurende 10 minuten en dan nog 10 minuten laten staan met het deksel op de pan om het gaar te laten worden.
U kunt kiezen uit verschillende soorten rijst, bijvoorbeeld snelkookrijst of gewone kookrijst.
Voor dit gerecht heb ik pandan rijst gebruikt.

****

Maak de sperziebonen schoon en snij ze in stukjes van 2 centimeter.

Snij de champignons in dunne plakjes.

Snij de prei in smalle ringen.

Schil de uien en snipper ze fijn.

Snij het kontje van het teentje knoflook en sla of druk met de platte kant van het mes het teentje knoflook plat.
Verwijder de harde schil en hak het teentje knoflook ragfijn.

Snij het vlees in zeer kleine dobbelsteentjes en bestrooi het met wat zout, meng daarna het vlees goed door elkaar.

Bereiding:

Verhit de arachideolie en bak het vlees mooi bruin, zorg ervoor dat al het vocht verdampt is.
Fruit op het laatst de fijngesnipperde uien en de uitgeperste knoflook mee tot de uien glazig zien.

Doe de fijngesneden sperziebonen, champignons en prei erbij en laat deze groenten enkele minuten meebakken.

Voeg de ketoembar (gemalen koriander), djinten (gemalen komijnzaad), sambal oelek en ketjap manis toe en roer het geheel goed door.

Voeg ten slotte de afgekoelde rijst toe, breng het geheel op smaak met peper en zout en warm het onder voortdurend omscheppen goed door.

Garneer het gerecht met de bladselderij.

Eet smakelijk!

Bereid door de Happy Chief Cook, geplaatst op 5 Oktober 2010.