NASI KOENING (gele gekruide rijst)

tekstbestand

Nasi Koening, een gerecht uit Indonesië bereid door de Happy Chief Cook.

Nasi Koening geserveerd met saté babi.

Voor 2 personen heb ik 1 mok rijst gebruikt en 1,25 mok kokosroom met water.
Als u deze verhouding aanhoudt, hoeft de rijst niet afgegoten te worden.
De Nasi Koening is fluweelzacht van smaak.

Ik gebruik voor de rijst een pan met een glazen deksel.
Indien er een gaatje in het deksel zit deze even dichtstoppen met een stukje aluminiumfolie, anders verdampt de vloeistof te snel.

Als u gewone kokosmelk gebruikt, hoeft deze niet aangelengd te worden met water.

Aantal personen: 2 à 3.
Bereidingstijd: 35 minuten.

Ingrediënten:

3 sjalotjes,
1 teentje knoflook,
1 eetlepel arachideolie,
200 à 250 gram rijst,
0,2 liter romige kokosmelk (Conimex) + ongeveer 0,1 liter water,
1 theelepel koenjit (geelwortel/kurkuma),
0,5 theelepel kerrie Djawa (Javaanse kerrie),
zout naar smaak.

***

Santen/kokosmelk:

Klapper/kokos is het geraspte gedroogde vruchtvlees van de kokosnoot.
Het is een volkomen zuiver produkt waaraan verder niets is toegevoegd.
Het kan in veel oosterse gerechten woren verwerkt.
Wanneer gedroogde kokos in water wordt geweekt en daarna wordt uitgeperst en gezeefd verkrijgt men een vocht dat santen wordt genoemd.
Het weken van de kokos is heel eenvoudig: leg de inhoud van een zakje klapper/kokos in een kommetje en schenk er 3 deciliter kokend water bij.
Roer alles goed door en laat het mengsel daarna 15 minuten staan.
Doe alles over in een fijne zeef en pers het vocht eruit. Santen wordt heel vaak in de Indonesische keuken gebruikt.
Het verleent aan veel gerechten een bijzonder fijne smaak.
Vroeger werd de kokosmelk thuis gemaakt, maar tegenwoordig wordt kokosmelk en kokosroom kant en klaar verkocht.
Ideaal om vlak voor het opdienen aan een saus toe te voegen.

Gerechten waarin kokosmelk is verwerkt, kunnen niet worden ingevroren tenzij het een ijsgerecht (bijvoorbeeld de Kokos-Limoenijs) is.

***

Bereiding:

Snipper de sjalotjes en hak de knoflook ragfijn.
Verhit de olie en fruit de ui tot hij glazig ziet.
Schep de knoflook erdoor.

Voeg de rijst, onder voortdurend omscheppen, er beetje voor beetje bij.
Blijf alles zolang omscheppen tot de rijstkorrels er enigzins 'glazig' uitzien.

Voeg het zout, de koenjit (gemalen geelwortel/kurkuma) en de kerrie Djawa toe en roer alles goed door elkaar.

Schenk de romige kokosmelk aangevuld met water erbij en roer alles door elkaar tot de kook erover komt.
Deksel op de pan en het vuur laag zetten.
Laat het ongeveer 10 minuten sudderen totdat er geen vloeistof zichtbaar is en zet daarna het vuur uit.
Laat het nog 10 minuten rusten met het deksel op de pan.

Verwijder daarna het deksel en ontsteek het vuur weer.
Zet het vuur op de laagste stand en stoom de rijst droog onder voortdurend langzaam roeren gedurende een halve minuut.

Schep de rijst in een voorverwarmde kom.

Tip:

Nasi Koening past uitstekend bij gerechten met varkensvlees en gerechten met kip.
Kies bij voorkeur gerechten waarin geen santen is verwerkt.

Eet smakelijk!

Bereid door de Happy Chief Cook, geplaatst op 20 Oktober 2010.