OOSTERSE VISSOEP

tekstbestand

Een heerlijke Indonesische soep met vis, een soeprecept uit Indonesië.

Soepen zoals wij ze kennen en vooral de heldere soepen, hebben in westerse menu's de functie van eetlustopwekkers.
In Azië werden soepen doorgaans als een onderdeel bij een complete maaltijd opgediend.
Tegenwoordig dient men ook in veel Aziatische landen de soepen voor de hoofdgerechten op.

Aantal personen: 4.
Bereidingstijd: 30 minuten.

Ingrediënten:

250 à 300 gram gesneden verse soepgroenten,
250 à 300 gram gefileerde zeevis (kabeljauw, schelvis) *,
2 eetlepels arachideolie,
3 uien,
0,5 theelepels knoflookpoeder,
1 theelepel kerrie Djawa (Javaanse kerrie),
0,5 theelepel djahé ( gemalen gemberwortel),
2 à 3 eetlepels rijstwijn of sherry,
1 eetlepel ketjap manis (Conimex),
zout,
2 theelepels maïzena,
3 eetlepels gesnipperde voorjaarsui, lenteui of prei,
3 eetlepels bladselderij,
75 gram mihoen.

* U kunt een deel (circa 100 gram) van de vis vervangen door verse gepelde garnalen.
Voeg ze tegelijk met de mihoen aan de soep toe.

Bereiding:

Zet de soepgroenten op met 1 liter water.
Trek er in 20 minuten een geurige groentebouillon van.
Zeef de bouillon.

Spoel de zeevis onder stromend koud water af.
Maak de vis droog.
Snijd hem in smalle reepjes of in blokjes.

Verhit de olie en fruit de uien er zolang in tot ze glazig zien.
Voeg knoflookpoeder, kerrie Djawa (Javaanse kerrie) en djahé (gemalen gemberwortel) toe.
Schep alles goed om.
Voeg de rijstwijn of sherry en bouillon toe.
Breng het geheel aan de kook.
Voeg de vis bij de kokende bouillon.
Laat alles gedurende 3 minuten zachtjes doorkoken.
Verkruimel de mihoen en voeg deze bij de soep.
Roer de ketjap manis door de soep en voeg naar smaak wat zout toe.

Maak de maÏzena aan met 1,5 eetlepel koud water.
Roer het mengsel door de soep.
Laat er even de kook over komen.

Strooi er vlak voor het opdienen voorjaarsui, lenteui of prei over.
Strooi daarna de bladselderij erover.

Eet smakelijk!