ORAK ARIK

tekstbestand

Orak arik (gekruide groenten met eieren) geserveerd met witte rijst en saté babi. Een Indonesisch gerecht bereid door de Happy Chief Cook.

Orak arik, gekruide groenten met eieren (links) geserveerd met witte rijst en saté babi.

Bij vrijwel elke Indonesisch maaltijd kan men wel een zelf bereid groentegerecht opdienen.
Wanneer de tijd daarvoor ontbreekt kan men altijd nog terugvallen op de atjars (oosterse groentesalades).
Bij uitgebreide rijsttafels kan men zowel enkele bereide groentegerechten als één of meer atjars geven.

Houdt u van pittig, dan kan u ook nog een rode Spaanse peper fijn hakken en met de groenten mee wokken.

Aantal personen: 4.
Bereidingstijd: 10 minuten.

Ingrediënten:

500 gram gemengde groenten naar eigen keuze (Chinese kool, spitskool of witte kool, dunne sperzieboontjes of haricots verts, taugé, prei, uien, lenteuitjes, stengeluien, wortelen, rode en/of groene paprika's) *,
2,5 eetlepel arachideolie,
2 theelepels sambal oelek of sambal oelek trassie,
3 eetlepels ketjap manis (Trademark A),
3 eieren,
zout,
versgemalen 4-seizoenenpeper uit de pepermolen,
1 mespunt knoflookpoeder,
0,5 theelepel fijngehakte sereh (citroengras)(Go-Tan),
eventueel 2 à 3 eetlepels gebakken uitjes (bawang goreng).

* Voor het gemak heb ik voor de groenten een Oosterse groentemix gekozen.
Deze groenten in een zakje is klaar voor onmiddelijk gebruik waardoor de bereidingstijd omlaag gegaan is van 15 naar 10 minuten.

Bereiding:

Maak de groenten schoon, was ze, snijd de groenten (behalve de taugé) in smalle reepjes of kleine stukjes.

Verhit de olie in een wadjan of wok en voeg de groenten in gedeelten toe.
Laat alles onder voortdurend omscheppen 3 minuten bakken.

Schuif de groenten naar een zijde van de wadjan of wok.
Fruit de sambal in de olie op de bodem van de wadjan of wok.
Voeg daarna de ketjap manis toe.
Laat alles even zachtjes doorkoken.

Roer de eieren in een kom los.
Klop er wat zout, 4-seizoenenpeper, knoflookpoeder en serehpoeder (gemalen citroengras) door.
schenk het eiermengsel bij de kokende ketjap manis.
Schep de groenten er snel door en neem wadjan of wok van de warmtebron zodra de eieren zijn gestold.

Doe alles over in een voorverwarmde schaal.

Garneringstip:

Strooi er eventueel gebakken uitjes (bawang goreng) over.

Bijgerecht:

Dien het groentegerecht op in een combinatie met satés met pindasaus en drooggekookte rijst.
U kunt het groentegerecht ook bij een uitgebreide rijsttafel geven.

Eet smakelijk!

Bereid door de Happy Chief Cook, geplaatst op 22 Januari 2011.