PANGSIT (Gefrituurde Gehaktpakjes)

tekstbestand

Pangsit (gefrituurde gehaktpakjes), een gerecht uit Indonesië bereid door de Happy Chief Cook.

Pangsit op verschillende wijze gevuld en gevouwen.
De kleine pangsits smaken het lekkerst.
Daar heb ik maar 1 dessertlepel vulling in gedaan.
Wilt u pittige pangsits maken, dan voegt u wat sambal oelek toe aan de vulling.
Voor de pangsitvelletjes heb ik in vieren gesneden filodeegbladeren gebruikt.

Frituren: Om te frituren kunt u de gangbare frituurpannen, gevuld met een ruime hoeveelheid olie, gebruiken.
In de oosterse landen is men zuinig met olie.
Men verhit liever een klein laagje olie in een wok of wadjan.
Een loempia bijvoorbeeld wordt hierin eerst aan de ene zijde en vervolgens aan de andere zijde gebakken.
Na het bakken laat men de loempia even uitlekken op een stuk keukenpapier.

Bereidingstijd: 40 minuten.
Voor 12 stuks.

Ingrediënten:

100 gram verse gepelde garnalen,
250 gram varkensgehakt (bij voorkeur grof gemalen),
zout,
1 ei,
1 mespunt knoflookpoeder,
1 theelepel ve-tsin (mononatriumglutamaat) *,
1 mespuntje 4-seizoenenpeper,
0,5 theelepel laos (gemalen galanga),
2 à 3 eetlepels maïzena,
12 pangsitvelletjes **,
6 à 8 eetlepels arachideolie om te bakken.

Ve-tsin* Ve-tsin: Mononatriumglutamaat (het mono-natriumzout van glutaminezuur), in de keuken ook ve-tsin genoemd, is een smaakversterker die toegepast wordt in vele hartige voedingsmiddelen. Het is een toegestaan additief en heeft E-nummer 621. Vergelijkbare stoffen zijn E620-E627. De stof mag in Nederland als additief slechts beperkt gebruikt worden (10g/kg), hetgeen bepaald is in de Warenwetregeling Gebruik van additieven met uitzondering van kleurstoffen en zoetstoffen in levensmiddelen. De Amerikaanse Food and Drug Administration beschouwt het als een veilige stof, maar dat is niet onomstreden.
(bron Wikipedia)

** Pangsitvelletjes kunt u verkrijgen in winkels met een uitgebreid assortiment oosterse produkten.
U kunt er eventueel ook in vieren gesneden dunne loempiavellen voor nemen.

Bereiding:

Hak de garnalen in kleine stukjes.
Meng ze met het gehakt.
Voeg een beetje zout, losgeroerd ei, knoflookpoeder, ve-tsin, peper en laos (gemalen galanga) toe.
Meng alles goed door elkaar, strooi er maïzena over en meng het geheel opnieuw.

Spreid de pangsitvelletjes uit.
Vorm van het gehaktmengsel 12 balletjes.
Leg ze precies in het midden van elk velletje.
Bestrijk het onbedekte deel van de velletjes met een kwastje met water.
Trek de velletjes bij de punten omhoog.
Druk ze tegen elkaar en draai ze daarna dicht.

Bak de pangsits in de hete arachideolie snel goudbruin.
Laat ze na het bakken even op een stuk keukenpapier uitlekken.

Tip:

Geef er zoetzure gembersaus en of ketjapsaus erbij.

De pangsits kunnen voordat ze worden gefrituurd, worden ingevroren.

Pas op, de pangsitvelletjes zijn zeer dun dus werk voorzichtig of gebruik 2 laagjes.

Eet smakelijk!

Bereid door de Happy Chief Cook, geplaatst op 18 Oktober 2010.