EngelsPEPESAN (gekruide vis in pakjes)

tekstbestand

Pepesan (gekruide vis in pakjes), een gerecht uit Indonesië bereid door de Happy Chief Cook.

Pepesan met witte rijst en ketjapsaus.

Een zeer smakelijk visgerecht.
De kabeljauw die ik gebruikt heb, is zeer sappig geworden en zacht van smaak maar pittig.

Ik heb de Pepesan in de hete lucht-oven bereid in plaats van in een stoompan.
Doordat het op een lage temperatuur bereid wordt blijven de sappen in de kabeljauw.

Aantal personen: 2 à 4.
Bereidingstijd: 60 minuten.

Ingrediënten:

550 - 600 gram kabeljauw in 4 stukken,
1 eetlepel limoensap,
1 eetlepel arachideolie,
1 theelepel uienpoeder,
1 theelepel knoflookpoeder,
1 eetlepel sambal oelek,
1 theelepel kerrie Djawa,
1 theelepel djahé (gemalen gemberwortel),
0,5 theelepel laos (gemalen galanga).

Bereiding:

Spoel de stukken vis onder stromend water af.
Maak de vis droog met keukenpapier.

Meng in een kom de arachideolie met uienpoeder, knoflookpoeder, sambal oelek, kerrie Djawa, djahé en laos.

Bestrijk de stukken kabeljauw aan alle kanten met het kruidenmengsel.

Leg 4 velletjes aluminiumfolie uit.
Bestrijk ze dun met arachideolie.
Leg op elk velletje een stuk kabeljauw.
Druppel een beetje limoensap over de kabeljauw.
Vouw het aluminiumfolie om de kabeljauw.
Laat het 20 minuten marineren in de pakjes voordat het de hete lucht-oven ingaat.

Stoompan:

Leg de pakjes naast elkaar in een stoompan.
Stoom de kabeljauw in 16 tot 18 minuten gaar.
Dien de kabeljauw in de pakjes op.

Hete lucht-oven:

Verwarm de hete lucht-oven op 100 graden Celsius voor.
Leg de pakjes met kabeljauw in het midden van de hete lucht-oven op het rooster.
Laat het in 18 minuten tijd gaar worden.
Dien de kabeljauw in de pakjes op.

Bijgerecht:

Geef er drooggekookte rijst en ketjapsaus, zoet-zure gembersaus of foo young hai-saus bij.
Atjar ketimoen Bening of een komkommersalade past er goed bij.

* Ook met andere zeevissoorten zoals koolvis en schelvis, kan het gerecht worden bereid.

Als u de stoompan gebruikt:
U kan het aluminiumfolie eventueel vervangen door geblancheerde (3 minuten koken en daarna onderdompelen in koud water) bladeren van groene kool, savooie kool of witte kool.

Eet smakelijk!

Bereid door de Happy Chief Cook. Geplaatst op 16 Mei 2011.