PINDASAUS

tekstbestand

Pindasaus, een Indonesische saus. Bereid door de Happy Chief Cook.

Pindasaus, ofwel satésaus genoemd.
Een licht pittige saus die heerlijk smaakt.
In de bereiding heb ik gebruik gemaakt van sambal oelek en een klein beetje trassie (ongeveer een tiende van een tablet trassie).
De trassie wordt tegelijkertijd met de sambal oelek toegevoegd.

De Indonesische keuken staat erom bekend, dat er de lekkerste sauzen van geheel zuid-oost Azië worden bereid.
Veel Indonesische sauzen dienen om geroosterde en/of gebakken vis, vlees of gevogelte te begeleiden.

Aantal personen: 4.
Bereidingstijd: 20 minuten.
Voor circa 4 deciliter.

Ingrediënten:

1 kleine ui,
1,5 eetlepel arachideolie,
6 eetlepels pindakaas,
2 theelepels sambal oelek,
2 theelepels knoflookpoeder,
3 eetlepels ketjap manis,
3 eetlepels geraspte kokos,
1 mespunt bruine basterdsuiker,
1 theelepel citroensap of limoensap,
1 theelepel ketoembar,
0,5 theelepel laos,
zout.

Bereiding:

Snipper de ui ragfijn.

Verhit de olie en fruit de ui er zolang in totdat deze begint te kleuren.
Voeg daarna pindakaas, sambal oelek en knoflookpoeder toe.
Laat alles, onder voortdurend roeren en omscheppen, nog 1 minuut zachtjes bakken.

Schenk er daarna zoveel kokend water bij tot er een dikke gebonden saus is verkregen.
Laat de saus enkele minuten zachtjes pruttelen en roer deze regelmatig door.

Voeg de ketjap manis, geraspte kokos, bruine basterdsuiker, citroensap of limoensap, ketoembar en laos aan de saus toe.
Proef de saus en doe er naar smaak nog wat zout bij.

Tip:

Vervang de sambal oelek door een zelfde hoeveelheid sambal oelek trassie.
De saus krijgt er een aparte pittige smaak door.
Of voeg een klein stukje trassie verkruimeld toe.

Eet smakelijk!

Bereid door de Happy Chief Cook, geplaatst op 14 Maart 2010.