RENDANG PEDIS

tekstbestand

Rendang Pedis, geserveerd met witte rijst, snijboontjes, seroendeng, gebakken uitjes en atjar tjampoer. Bereid door de Happy Chief Cook. Een Indonesisch rundvlees gerecht.

Rendang Pedis, geserveerd met witte rijst, snijboontjes, seroendeng, gebakken uitjes en atjar tjampoer.

Het gerecht heeft een mild pittige smaak.
Het heeft 1,5 uur met het deksel op de pan staan sudderen, daarna het deksel verwijderd en begonnen met het koken van de rijst samen met de snijbonen.
Het vlees heeft zonder deksel op iets hoger vuur blijven pruttelen met regelmatig roeren om aanbakken te voorkomen, totdat de saus ingedikt is.
Het gerecht is door en door gaar, het vlees valt al bijna uit elkaar wanneer het opgeschept wordt.

Bij het vlees heb ik geen zout gebruikt.

U kan dit gerecht ook geven als onderdeel van een uitgebreide Indonesische rijsttafel.

Een Indonesisch scherp gekruid, gekookt rundvleesgerecht.
In Indonesië past men dit recept ook vaak toe bij het bereiden van schapenvlees en geitenvlees.
U kunt het trouwens ook gebruiken voor het bereiden van orgaanvlees, zoals lever, hart en nieren van het rund.

Aantal personen: 4.
Bereidingstijd: 1,5 à 2 uur.

Ingrediënten:

1 pakje à 2 deciliter romige kokosmelk (Conimex),
500 à 600 gram licht doorregen runderlappen,
zout,
2 uien,
3 teentjes knoflook,
3 à 4 theelepels sambal oelek,
1,5 theelepel djahé (gemberpoeder),
1,5 theelepel serehpoeder (citroengras),
0,5 theelepel laos (gemalen galanga),
1 eetlepel ketoembar (gemalen korianderzaad),
0,5 theelepel koenjit (gemalen kurkuma),
0,3 liter water.

(optioneel)
1 à 2 eetlepels seroendeng.

Bereiding:

Snijd het vlees in dobbelstenen van ongeveer 3 centimeter.
Bestrooi het met zout.
Snipper de uien ragfijn.
Pers de teentjes knoflook uit.

Breng het water met de kokosmelk aan de kook.
Roer er de uien, knoflook, sambal oelek, djahé, serehpoeder, laos, ketoembar en koenjit erdoor.
Wacht tot alles opnieuw aan de kook is gekomen.
Doe er dan het vlees bij en wacht opnieuw tot alles weer kookt.

Temper de warmtebron.
Leg een deksel op de pan en laat het vlees zachtjes gaar koken (circa 1 tot 1,5 uur; de tijd is uiteraard afhankelijk van de kwaliteit van het vlees, en hoe gaar u het wilt hebben).
Neem een kwartier voor het einde van de kooktijd het deksel van de pan zodat ten minste éénderde deel van het vocht kan verdampen.

Dien het vlees op in een voorverwarmde schaal.

Bijgerecht:

Geef er drooggekookte rijst en atjar ketimoen bij.
Strooi eventueel 1 à 2 eetlepels seroendeng over het gerecht of dien deze er apart bij op.

Eet smakelijk!

Bereid door de Happy Chief Cook, geplaatst op 22 Maart 2010.