REMPAH (gehaktballetjes met kokos)

tekstbestand

Rempah (gehaktballetjes met kokos), een Indonesisch gerecht bereid door de Happy Chief Cook.

De gehaktballetjes met kokos hebben een krokant laagje gekregen dankzij wat eiwit en paneermeel.
De gehaktballetjes zijn stevig en vast van structuur.
De rempah smaakt duidelijk naar kokos en is erg droog van smaak, het geniet dus de voorkeur om er een sausje bij te serveren.

Rempah kunt u heel goed bij een uitgebreide rijsttafel opdienen.

Frituren: Om te frituren kunt u de gangbare frituurpannen, gevuld met een ruime hoeveelheid olie, gebruiken.
In de oosterse landen is men zuinig met olie.
Men verhit liever een klein laagje olie in een wok of wadjan.
Een loempia bijvoorbeeld wordt hierin eerst aan de ene zijde en vervolgens aan de andere zijde gebakken.
Na het bakken laat men de loempia even uitlekken op een stuk keukenpapier.

Ik heb voor dit gerecht rundergehakt gebruikt, en citroenrasp.

Bereidingstijd: 30 minuten.
Voor 12 stuks.

Ingrediënten:

250 gram gehakt (bijvoorbeeld half-om-half),
50 gram kokos/klapper,
4 eetlepels paneermeel,
1,5 theelepel ketoembar (gemalen koriander),
1,5 theelepel kerrie Djawa (Javaanse kerrie),
1 mespunt knoflookpoeder,
1 ei (losgeroerd met 2 eetlepels water),
0,5 theelepel rasp van een citroenschil of limoenschil,
6 à 8 eetlepels arachideolie om te bakken.

Optioneel:

1 eiwit (losgeslagen),
paneermeel.

Bereiding:

Meng alle ingrediënten, op de arachideolie na, in een kom.
Voeg wat zout toe.
Laat het mengsel 5 tot 10 minuten staan.
Meng het daarna opnieuw.

Vorm van het gehaktmengsel 12 balletjes.

* De gehaktballetjes worden heel bijzonder als u, nadat u van het gehaktmengsel balletjes heeft gevormd, deze even door wat eiwit en paneermeel haalt.

Verhit de arachideolie in een wok of wadjan.
Bak de balletjes er op een niet al te hoog afgestelde warmtebron in 6 tot 8 minuten rondom bruin en gaar in.

Laat de balletjes na het bakken even over een stuk keukenpapier rollen om de overtollige arachideolie te verwijderen.
Leg ze op een voorverwarmde schaal of op een schaal waarop een servet is gelegd.
Steek er houten prikkers in.

Tip:

Geef er zoetzure gembersaus, ketjapsaus, pindasaus en/of kerriesaus bij.

Eet smakelijk!

Bereid door de Happy Chief Cook, geplaatst op 3 Februari 2011.