ROEDJAK MANIS (Indonesische vruchtensalade)

tekstbestand

Roedjak Manis, een mild pittige vruchtensalade met zoete ondertonen. Een Indonesiche vruchtensalade bereid door de Happy Chief Cook.

Een mild pittige vruchtensalade met zoete ondertonen.
Op de foto: dunne plakjes appel met daarop de stukjes snackkomkommer, stukjes ananas en mango. Vervolgens overgoten met de dressing en afgetoefd met de stukjes paprika.

Nagerechten worden in Indonesië slechts zelden opgediend.
Men geeft er meestal de voorkeur aan de maaltijd te besluiten met verse vruchten of een vruchtensalade.

Net als Pisang Goreng wordt Roedjak Manis tegen het einde van de maaltijd gegeven.
U kunt de samenstelling ervan overigens heel goed naar eigen smaak en inzicht wijzigen.

Aantal personen: 4.
Bereidingstijd: 15 minuten.

Ingrediënten:

8 snackkomkommers,
2 zachtzure appelen, met voorkeur met rode schil,
250 gram verse kleine ananas stukjes,
250 gram verse kleine mango stukjes ,
2 eetlepels zoetzure paprikastukjes (uit potje),
4 eetlepels Javaanse suiker * (goela Djawa) of bruine basterdsuiker,
2 eetlepels ketjap manis **,
2 theelepels sambal oelek,
1 theelepel citroensap of limoensap.

* Het is verstandig om bij gebruik van Javaanse suiker (goela Djawa) de suikeroplossing voordat de overige ingrediënten worden toegevoegd eerst te zeven.
Javaanse suiker (goela Djawa) bevat namelijk reststoffen die in veel gerechten minder fraai ogen.
Juist daarom is donkerbruine basterdsuiker zo'n uitstekend alternatief voor Javaanse suiker (goela Djawa).

** Ketjap kunt u vrijwel dagelijks gebruiken, bij welke maaltijd dan ook.
Doe bijvoorbeeld een scheutje in de saus, soep of jus.
Als onderdeel van een marinade en als smaakmaker in salades en stamppotten is ketjap onovertroffen.

Bereiding:

Boen de snackkomkommers schoon.
Verwijder de uiteinden.
Snijd de snackkomkommer in de lengte doormidden.
Snijd de snackkomkommerhelften in plakjes.

Boen de appelen schoon, of schil ze.
Verwijder de klokhuis delen.
Snijd elke appel in dunne partjes.

Leg de plakjes appel op een schaaltje, daarover de stukjes snackkomkommer.
Vervolgens de stukjes ananas en mango toevoegen.

Laat de paprikastukjes goed uitlekken.

Los de suiker op in 5 eetlepels kokend water.
voeg ketjap manis, sambal oelek en citoensap of limoensap toe.
Roer het goed door elkaar en schenk daarna het mengsel over de vruchten.
Strooi de paprikastukjes erover.

Tip:

Bij een maaltijd met verschillende gerechten smaakt Roedjak Manis goed.
Roedjak Manis mag bij de indonesische rijsttafel niet ontbreken.
Men geeft voor Roedjak Manis heel vaak aparte bordjes.
Dien de vruchtensalade bij voorkeur op kamertemperatuur op.

Eet smakelijk!

Bereid door de Happy Chief Cook, geplaatst op 19 Maart 2010.