SAJOER LODEH (gemengde groenten in kokossaus)

tekstbestand

Sajoer Lodeh, geserveerd met witte rijst, seroendeng, gebakken uitjes en atjar tjampoer. Een Indonesisch gerecht bereid door de Happy Chief Cook.

Sajoer Lodeh, geserveerd met witte rijst, seroendeng, gebakken uitjes en atjar tjampoer.

Het is eigenlijk een groenten gerecht, maar ik heb ook een kipfilet in het gerecht verwerkt.
het gerecht heeft een licht pittige smaak.

De lekkerste sajoers krijgt u door de groenten niet helemaal gaar te koken.
Dat geeft een betere smaak en de vitaminen blijven behouden.
Om de sajoer zijn saus-achtige karakter te laten behouden, moeten de groenten niet afgegoten worden.

Aantal personen: 2 à 4.
Bereidingstijd: 40 minuten.

Ingrediënten:

500 à 600 gram gemengde groenten (Paksoi, witte kool, sperziebonen of haricots verts, taugé, komkommer, broccoli-roosjes, bloemkool-roosjes, worteltjes),
2 uien,
2 eetlepels arachideolie,
1 theelepel knoflookpoeder,
2 theelepels sambal oelek,
klein stukje trassie,
0,5 theelepel laos (gemalen galanga),
0,5 theelepel seréhpoeder (gemalen citroengras),
1 eetlepel Javaanse suiker (goela Djawa) of bruine basterdsuiker,
0,5 theelepel ketoembar (gemalen korianderzaad),
1 kipfilet van 200 gram,
0,4 liter water,
1 kippenbouillonblokje,
0,1 liter romige kokosmelk (Conimex).

Het is verstandig om bij gebruik van Javaanse suiker (goela Djawa) de suikeroplossing voordat de overige ingrediënten worden toegevoegd eerst te zeven.
Javaanse suiker (goela Djawa) bevat namelijk reststoffen die in veel gerechten minder fraai ogen.
Juist daarom is donkerbruine basterdsuiker zo'n uitstekend alternatief voor Javaanse suiker (goela Djawa).

Bereiding:

kook de kipfilet in het water met het bouillonblokje gedurende 10 minuten met het deksel op de pan.
Zet daarna het vuur uit.
Laat de kipfilet in de bouillon rusten.

Maak de groenten schoon.
Snijd de groenten (behalve de taugé) in kleine stukjes.
Snipper de uien.

Verhit de arachideolie en fruit de uien onder voortdurend roeren en omscheppen tot ze beginnen te kleuren.

Voeg knoflookpoeder, sambal oelek of sambal oelek trassie, laos (gemalen galanga), seréhpoeder (gemalen citroengras), Javaanse suiker (goela Djawa) of bruine basterdsuiker en ketoembar (gemalen korianderzaad) toe.
Roer alles goed door.

Schenk de kippenbouillon erbij.
Breng het geheel aan de kook.

Snijd de kipfilet in kleine stukjes en voeg die aan de kippenbouillon toe.

Kook de groenten niet langer dan 8 tot 10 minuten in de sterk gekruide kippenbouillon.

Roer er vlak voor het opdienen de romige kokosmelk door.
Laat er nog even de kook over komen.

Tip:

Geef Sajoer Lodeh in combinatie met een hoofdgerecht met vis, vlees of gevogelte.
Bij een uitgebreide rijsttafel mag dit groentegerecht niet ontbreken.

Eet smakelijk!

Bereid door de Happy Chief Cook, geplaatst op 31 Maart 2010.