SAJOER TJAMPOER (licht gekruide groenten in kokossaus)

tekstbestand

Sajoer tjampoer, een Indonesische groenteschotel bereid door de Happy Chief Cook.

De lekkerste sajoers krijgt u door de groenten beetgaar te koken.
Dat geeft een betere smaak en de vitaminen blijven behouden en de groenten zijn knapperig.
Om de sajoer zijn saus-achtige karakter te laten behouden, moeten de groenten niet afgegoten worden.
Voor de gemengde groenten heb ik een zak oosterse groentemix à 500 gram van Albert Hein gebruikt.

Aantal personen: 4.
Bereidingstijd: 30 à 35 minuten.

Ingrediënten:

500 gram gemengde groenten (bijvoorbeeld: Chinese kool, spitskool of witte kool, sperziebonen of haricots verts, taugé, komkommer, broccoli of bloemkool (roosjes) en worteltjes),
6 sjalotjes,
2 eetlepels arachideolie,
2 theelepels sambal oelek,
1 theelepel ketoembar(gemalen korianderzaad),
1 theelepel kerrie Djawa (Javaanse kerrie),
0,5 theelepel knoflookpoeder,
0,5 liter water,
1 blokje kippenbouillon,
2 eetlepels ketjap manis,
2 eetlepels kokoscrème.

Bereiding:

Maak de groenten schoon.
Snijd de groenten (behalve de taugé) in kleine stukjes.

Snipper de sjalotjes.
Verhit de arachideolie en fruit de sjalotjes onder voortdurend roeren en omscheppen tot ze glazig zien.
Roer er de sambal oelek, ketoembar (gemalen korianderzaad), kerrie Djawa (Javaanse kerrie) en knoflookpoeder door.
Voeg onmiddelijk daarna de groenten toe.
Schep alles enkele malen goed om.

Schenk er de kokende kippenbouillon bij en laat het geheel 5 à 6 minuten zachtjes doorkoken (de groenten dienen knapperig te blijven).

Roer de ketjap manis en de santen mix erdoor.
Laat er nog even de kook over komen.

Eet smakelijk!

Tip:

Sajoer Tjampoer smaakt goed bij babi pangang en babi ketjap.

* Kruiden worden veelal in kleine hoeveelheden aan de gerechten toegevoegd.
Om ze optimaal te verdelen in een gerecht, kunt u ze het best vooraf in een kopje met wat ketjap oplossen.
Dat maakt de dosering heel gemakkelijk.

Eet smakelijk!

Bereid door de Happy Chief Cook, geplaatst op 24 Augustus 2010.