SAMBAL GORENG TAHOE (gebakken sojabonenkaas in pittige saus)

tekstbestand

Gebakken sojabonenkaas in pittige saus. Sambal goreng tahoe is een eenvoudig gerecht om te bereiden met weinig werk. Een Indonesisch gerecht bereid door de Happy Chief Cook.

Tahoe (sojabonenkaas) en tempé (sojabonenkoek) zijn bijzonder rijk aan hoogwaardige eiwitten van plantaardige oorsprong.
Beide worden in zuid-oost Azië veel gegeten in plaats van andere hoogwaardige eiwithoudende producten van dierlijke oorsprong zoals vlees, vis en gevogelte.

Dit gerecht is een pittig vegetarisch gerecht.
Sambal goreng tahoe is een eenvoudig gerecht om te bereiden met weinig werk.

Aantal personen: 2 à 3.
Bereidingstijd: 1 uur.

Ingrediënten:

1 blok tahoe (circa 375 gram),
1,5 eetlepel citroensap of limoensap*,
0,75 theelepel laos (gemalen galanga),
zout,
3 eetlepels arachideolie,
1 grote ui gesnipperd,
3 theelepels sambal oelek trassie,
2 teentjes knoflook (ragfijn gehakt),
0,75 theelepel serehpoeder (gemalen citroengras),
3 eetlepels geraspte kokos,
1 eetlepel kokos crème,
1 à 2 eetlepels ketjap manis** (naar smaak),
eventueel 1 à 2 eetlepels fijngehakte bladselderij.

* Het limoensap kan ook vervangen worden door citroensap.

** Ketjap kunt u vrijwel dagelijks gebruiken, bij welke maaltijd dan ook.
Doe bijvoorbeeld een scheutje in de jus, soep of saus.
Als onderdeel van een marinade en als smaakmaker in salades en stamppotten is ketjap onovertroffen.

Bereiding:

Snijd de tahoe in blokjes van 1,5 centimeter.

Vermeng het limoensap met 1 deciliter water.
Voeg laos (gemalen galanga) en een beetje zout toe.
Roer alles goed door.

Schenk het mengsel over de tahoeblokjes.
Schep ze voorzichtig om en laat ze 30 tot 40 minuten staan.
Schep ze van tijd tot tijd even om.
Laat ze daarna in een vergiet of zeef uitlekken.

Bak de blokjes vervolgens in de hete olie tot ze goudbruin zien.

Meng de uisnippers en de sambal oelek trassie met de fijngehakte knoflook en het serehpoeder (gemalen citroengras).

Schenk er ongeveer 2 deciliter kokend water bij.
Breng alles onder voortdurend roeren opnieuw aan de kook.

Roer de geraspte kokos, de kokos-crème en de ketjap manis erdoor.
Laat er de kook over komen.
Mocht de saus te dik worden, dan kan u er een scheutje kokend water toevoegen.

Warm de tahoeblokjes even in de saus op.

Dien het gerecht op in een voorverwarmde schaal.
Strooi er eventueel 1 à 2 eetlepels fijngehakte bladselderij over.

Eet smakelijk!

Bereid door de Happy Chief Cook, geplaatst op 23 Juni 2010.