SAMBAL GORENG TAUGÉ (Gekruid gerecht met taugé en ham)

tekstbestand

Boemboe Bali Vlees, geserveerd met witte rijst en Sambal Goreng Taugè. Een Indonesisch gerecht bereid door de Happy Chief Cook.

Sambal Goreng Taugè geserveerd met witte rijst en Boemboe Bali Vlees.

U kunt zelf taugé maken met katjang idjoe in een weckpot.
Doe de erwtjes in de weckpot en dek deze af met een doekje.
Spoel de erwtjes twee maal per dag met lauw water.
Na 4 à 5 dagen heeft u uw zelfgemaakte verse taugé.
Van 10 gram katjang idjoe krijgt u 75 à 100 gram taugé.

Aantal personen: 4.
Bereidingstijd: 20 minuten.

Ingrediënten:

100 à 125 gram taugé,
100 gram gekookte ham (dikke plak),
1 ui,
1 teentje knoflook,
2 eetlepels arachideolie,
1 theelepel sambal oelek (Conimex),
1 eetlepel tomatenpuree,
2 eetlepels kokos,
0,5 theelepel laos,
1,5 theelepels Javaanse suiker (goela Djawa) of bruine basterdsuiker,
1 eetlepel citroensap of limoensap,
1 eetlepel fijngehakte bladselderij,
1 deciliter kokend water.

Het is verstandig om bij gebruik van Javaanse suiker (goela Djawa) de suikeroplossing voordat de overige ingrediënten worden toegevoegd eerst te zeven.
Javaanse suiker bevat namelijk reststoffen die in veel gerechten minder fraai ogen.
Juist daarom is donkerbruine basterdsuiker zo'n uitstekend alternatief voor de Javaanse suiker.

Bereiding:

Was de taugé enkele malen in ruim koud water.
Verwijder zoveel mogelijk zaadhulsjes.
Laat de taugé in een vergiet uitlekken.

Snijd de ham in minuscule blokjes.

Schil de ui, en snipper deze ragfijn (hoe fijner,des te lekkerder).

Snijd het kontje van het teentje knoflook en geef het een klap met de platte kant van het mes, of druk het plat (hierdoor laat de harde vlies zich gemakkelijk verwijderen).
Verwijder de harde vlies.
Snijd het teentje knoflook ragfijn.

Verhit de arachideolie en fruit de ui tot hij goudbruin ziet.
Schep de knoflook erdoor.

Voeg vervolgens de sambal oelek, tomatenpuree, kokos, laos, goela Djawa of bruine basterdsuiker, en citroensap of limoensap toe.
Roer alles goed door elkaar.
Schenk er 1 deciliter kokend water bij.
Laat het geheel zachtjes pruttelen tot er door het indampen een vrij dikke saus is overgebleven (wel regelmatig roeren om aanbranden op de bodem te voorkomen).

Schep de taugé en de blokjes ham door de saus en laat alles, onder voortdurend roeren en omscheppen, 2 minuten bakken.

Dien het gerecht op in een voorverwarmde schaal.
Strooi er wat fijngehakte bladselderij over.

Tip:

Sambal goreng taugé kunt u als een bijgerecht bij alle Indonesische hoofdgerechten opdienen.

Bereid door de Happy Chief Cook. Geplaatst op 2 December 2009.