SAMBAL GORENG TEMPÉ (gebakken sojabonenkoek in een pikante saus)

tekstbestand

Sambal goreng tempé geserveerd met witte rijst en doperwtjes. Een Indonesisch gerecht bereid door de Happy Chief Cook.

Sambal goreng tempé geserveerd met witte rijst en doperwtjes.

Tahoe (sojabonenkaas) en tempé (sojabonenkoek) zijn bijzonder rijk aan hoogwaardige eiwitten van plantaardige oorsprong.
Beide worden in zuid-oost Azië veel gegeten in plaats van andere hoogwaardige eiwithoudende produkten van dierlijke oorsprong zoals vlees, vis en gevogelte.

Tempé (sojabonenkoek) is net als tahoe (sojabonenkaas) een produkt van sojabonen.
Tempé is door een enigszins andere bereidingswijze heel licht gefermenteerd.
Bij de bereiding dient met de blokjes heel voorzichtig om te scheppen en om te roeren, omdat ze gemakkelijk uiteen kunnen vallen.
Tempé is iets steviger dan tahoe.
Tempé wordt ook weleens tempeh genoemd.

Bereidingstijd: 40 - 45 minuten.
Aantal personen: 2.
Techniek: marineren, roerbakken, sudderen.

Ingrediënten:

200 gram tempé (= halve plak),
1 citroen,
1 theelepel laos (gemalen galanga),
zout,
2 uien,
2 solo clove knoflook,
4 eetlepels arachideolie,
2 theelepels sambal oelek,
2 theelepels donkere basterdsuiker,
1 mespuntje serehpoeder (gemalen citroengras),
0,125 liter kokosmelk (Nutco),
0,125 liter water.
eventueel 1 à 2 eetlepels fijngesnipperde prei.

Benodigdheden:

wok,
spatel,
hakblok/snijplank,
koksmes,
2 schalen/kommen,
mok/beker,
theelepel,
eetlepel,
2 borden.

Bereiding:

Snijd de tempé in blokjes van 1,5 centimeter.
Leg deze in een kom.

Pers de citroen uit.

Meng de citroensap, laos (gemalen galanga) en 1 flinke mespunt zout met elkaar.
Schenk het mengsel over de tempéblokjes.
Schep alles om.
Laat het geheel een kwartiertje staan.

Snijd kop en kont van de uien en daarna vertikaal doormidden.
Verwijder de bruine vellen en hak de uien ragfijn.

Snijd de kontjes van de solo clove knoflook en daarna vertikaal doormidden.
verwijder de harde droge schillen en hak de solo clove knoflook ragfijn.

Verhit de wok.
Verhit daana de arachideolie en roerbak de uien tot ze beginnen te kleuren.

Voeg de solo clove knoflook, sambal oelek, suiker en serehpoeder (gemalen citroengras) toe.
Schep het goed om.

Voeg de blokjes tempé toe en laat alles gedurende 3 minuten onder voortdurend voorzichtig omroeren en omscheppen bakken.

Schenk de kokosmelk en het water erbij.
Laat het geheel dan nog 10 minuten heel zachtjes op een laag afgestelde warmtebron pruttelen.

Dien het gerecht daarna zo snel als mogelijk op.

Strooi er eventueel wat fijngesnipperde prei over.

Eet smakelijk!

Bereid door de Happy Chief Cook, geplaatst op 4 Mei 2012.