SEROENDENG (gekruide geroosterde kokos met pinda's)

tekstbestand

Seroendeng, kruidige geroosterde kokos met pinda's. Een Indonesisch bijgerecht bereid door de Happy Chief Cook.

Seroendeng is zeer geschikt als onderdeel van een Indonesische rijsttafel.
Het is een eenvoudig gerecht om te bereiden.
Er zijn vele varianten van Seroendeng, meestal is het lichtoranje van kleur en zitten er pinda's in.

Hoeveelheid: ongeveer 500 gram.
Bereidingstijd: ongeveer 45 minuten.
Techniek: roosteren.

Ingrediënten:

250 gram geraspte kokos,
250 gram ongezouten pinda's,
1 eetlepel zonnebloemolie,
1 theelepel gemalen komijn (djinten),
1 theelepel gemalen koriander (ketoembar),
1 stengel citroengras,
2 eetlepels donkere basterdsuiker (naar smaak).

Bereiding:

Zet een wok of grote koekenpan op het vuur en verhit een eetlepel zonnebloemolie.

Snij van de stengel citroengras het kontje eraf en plet de stengel citroengras in een vijzel.

Voeg de gemalen komijn (djinten) en koriander (ketoembar) toe en de geraspte kokos, vervolgens de stengel citroengras en zet het vuur laag.
Schep en roer alles continu door elkaar om verbranden te voorkomen.
Zodra de kokos bijna op kleur is de stengel citroengras eruit halen en de ongezouten pinda's toevoegen.
Ongeveer een minuut lang alles blijven omscheppen terwijl het vuur laag staat.
Vervolgens de donkere basterdsuiker toevoegen naar smaak en alles goed doorroeren.
Proef het regelmatig, zodra het op smaak is het vuur uitzetten en even alles om blijven scheppen.
***Ik heb 2 eetlepels donkere basterdsuiker gebruikt, het is lichtzoet van smaak geworden.***

Laat de Seroendeng afkoelen.

De Seroendeng kan nu in potten verpakt worden voor gebruik.

Tip:

Rooster op laag vuur zodat alles gelijkmatig geroosterd wordt.

Zorg ervoor dat de potten goed schoon zijn (uitgekookt), ook het deksel.
De Seroendeng is een paar maanden houdbaar in gesloten potten.
Donker en koel bewaren!

Eet smakelijk!

Bereid door de Happy Chief Cook, geplaatst op 31 Augustus 2014.