SMOOR DJAWA (pittig gekruid Javaans stoofgerecht met rundvlees)

tekstbestand

Smoor Djawa, geserveerd met witte rijst, sperzieboontjes, seroendeng, gebakken uitjes en atjar tjampoer. Bereid door de Happy Chief Cook. Eeen pittig gekruid Javaans stoofgerecht met rundvlees. Een recept uit Indonesië.

Op de foto: Smoor Djawa, geserveerd met witte rijst, sperzieboontjes, seroendeng, gebakken uitjes en atjar tjampoer.
Een pittig gerecht met een citroen/limoen smaak en een nootmuskaat smaak.
Een heerlijke combinatie van smaken.
Zeer geschikt als onderdeel van een indonesische rijsttafel.
Het is een eenvoudig gerecht om te bereiden.
Het vlees is boterzacht.

Aantal personen: 4.
Bereidingstijd: 75 minuten.

Ingrediënten:

500 à 600 gram magere runderlappen,
zout,
4-seizoenenpeper uit de molen,
2 grote uien,
2 à 3 teentjes knoflook,
3 eetlepels arachideolie,
0,5 eetlepel sambal oelek,
3 eetlepels ketjap manis,
1 stukje foelie,
1 theelepel rasp van een citroenschil of limoenschil.

Bereiding:

Snijd het vlees in blokjes (circa 1,5 centimeter).
Bestrooi het vlees met wat zout en 4-seizoenenpeper.

Snipper de uien.
Hak de teentjes knoflook ragfijn.
Verhit de olie.
Fruit de ui en de knoflook er onder voortdurend omscheppen 2 minuten lang.

Schep het vlees erdoor.
Voeg sambal manis, ketjap manis, 1,5 deciliter kokend water, foelie en rasp van citroenschil of limoenschil toe.
Schep alles goed om.
Laat het geheel, met het deksel op de pan, zachtjes gaar stoven (circa 1 uur).

Verwijder de foelie, als u die nog kan terugvinden.

Tip:

Het gerecht kan worden ingevroren.

Eet smakelijk!

Bereid door de Happy Chief Cook, geplaatst op 18 Maart 2010.