SOEMPIA (Indonesische vleesrolletjes)

tekstbestand

Bereidingstijd: 25 minuten.
Voor 24 stuks.

Ingrediënten:

2 uien,
1 teentje knoflook,
4 eetlepels gedroogde bahmigroenten (sajoeran kering),
3 eetlepels arachideolie,
1 theelepel sambal oelek,
1 eetlepel ketjap manis of ketjap asin (Conimex),
zout,
400 gram gehakt bv. half om half,
2 eetlepels maïzena,
24 pangsitvelletjes,
6 à 8 eetlepels arachideolie om de soempia's in te bakken.

Soempia's worden ook wel 'spring rolls' genoemd.
Dat is eigenlijk niet juist want spring rolls zijn niet anders dan mini-loempia's waarbij de vulling niet in loempiavellen doch in eveneens kant-en-klaar verkrijgbare pangsitvelletjes wordt verpakt.
Soempia's zijn vleesrolletjes die in pangsitvelletjes zijn verpakt.

Pangsitvelletes kunt u verkrijgen in winkels met een uitgebreid assortiment oosterse produkten.
U kunt er eventueel ook in vieren gesneden dunne loempiavellen voor nemen.

Bereiding:

Snipper de uien ragfijn.
Pers de knoflook uit.
Doe de bahmigroenten in een kommetje en schenk er 1 deciliter kokend water bij.
Laat het mengsel 5 tot 8 minuten staan en daarna in een zeefje uitlekken.

Verhit de olie en fruit de ui tot hij goudbruin ziet.
Schep de knoflook erdoor en voeg sambal oelek en ketjap manis of ketjap asin toe.
Neem de pan van de warmtebron en laat de inhoud koud worden.

Voeg het gehakt en de groenten bij het uienmengsel.
Voeg wat zout toe.
Meng het gehakt erdoor, strooi maïzena erover en meng alles opnieuw.

Vorm van het gehaktmengsel 24 kleine rolletjes.
Leg op elk pangsitvelletje een gehaktrolletje.
Bestrijk het onbedekte deel van de velletjes met een kwastje met water.
Vouw de velletjes om de gehaktrolletjes.

Bak de soempia's in hete arachideolie met niet meer dan 4 à 5 stuks tegelijk goudbruin.

Tip:

Geef er zoetzure gembersaus en of ketjapsaus erbij.