EnglishSOTO AJAM

tekstbestand

Soto Ajam, een Indonesische gevulde maaltijdsoep. Bereid door de Happy Chief Cook.

Een heerlijke Indonesische maaltijdsoep met kip, een soeprecept uit Indonesië.

Soepen zoals wij ze kennen en vooral de heldere soepen, hebben in westerse menu's de functie van eetlustopwekkers.
In Azië werden soepen doorgaans als een onderdeel bij een complete maaltijd opgediend.
Tegenwoordig dient men ook in veel Aziatische landen de soepen voor de hoofdgerechten op.

Aantal personen: 4 à 5.
Bereidingstijd: 50 minuten.

Ingrediënten:

1,5 eetlepel arachideolie,
2 grote uien (gesnipperd),
2 à 3 kemirienoten (geraspt),
1,5 theelepel koenjit (gemalen geelwortel/kurkuma),
0,5 theelepel ketoembar (gemalen koriander(zaad)),
1 schijfje trassie (garnalenextract),
1 kilogram kipbraadstukken zonder bot,
o,5 theelepel knoflookpoeder,
1 mespunt serehpoeder (gemalen citroengras),
12 takjes bladselderij,
1 dunne prei,
100 gram witte kool,
35 à 40 gram mihoen (conimex),
3 grote gekookte aardappelen,
4 à 5 hard gekookte eieren,
4 à 5 eetlepels gebakken uitjes (bawang goreng),
zout.

Op het recept van Soto Ajam bestaan vele varianten.
U kunt eventueel 100 gram verse, gepelde garnalen vlak voor het opdienen aan de soep toevoegen.
De witte kool kan worden vervangen door Chinese kool, Japanse stengelui of ijsbergsla.

Bereiding:

Verhit de arachideolie en fruit de uien er zolang in tot ze glazig zien.
Voeg kemirie, koenjit (gemalen geelwortel/kurkuma), ketoembar (gemalen koriander(zaad)), en trassie (garnalenextract) toe.
Schep alles enkele malen goed om.
Schenk er 1,5 liter koud water bij.
Breng alles aan de kook.

Leg de kipbraadstukken in de kokende bouillon.
Temper de warmtebron.
Voeg knoflookpoeder en serehpoeder (citroengras) toe.
Laat alles gedurende 35 minuten zachtjes doorkoken.

Hak intussen de bladselderij fijn.
Snijd de prei in smalle reepjes.
Doe hetzelfde met de kool.
Verkruimel de mihoen.
Neem de stukken gare kip uit de pan.
Laat ze iets afkoelen.
Verdeel het vlees in kleine stukken.

Zeef de bouillon.
Breng de bouillon opnieuw aan de kook.
Voeg bladselderij, prei en kool toe.
Laat alles gedurende 3 minuten doorkoken.
Voeg de mihoen toe.
Roer alles goed door.
Laat de soep hierna niet langer dan 2 minuten doorkoken.

Snijd intussen de aardappelen en eieren in plakjes.
Verdeel ze samen met het kippenvlees over grote diepe borden of grote kommen.
Schep de soep erop en strooi er daarna wat gebakken uitjes (bawang goreng) over.
Voeg naar eigen smaak en inzicht zout toe.

De bouillon kan worden ingevroren.

Eet smakelijk!

Bereid door de Happy Chief Cook. Geplaatst op 8 Januari 2010.