ZOETZURE GEMBERSAUS

tekstbestand

Zoetzure Gembersaus, een gerecht uit Indonesië bereid door de Happy Chief Cook.

De zoetzure gembersaus komt uit de Chinese keuken, maar is tegenwoordig in geheel zuid-oost Azië bijzonder geliefd.
De saus past heel goed bij gerechten met gebakken of geroosterd varkensvlees en gevogelte.

In dit gerecht heb ik de bruine basterdsuiker gebruikt in plaats van Javaanse suiker.
Alle ingrediënten die er vernoemd zijn, zijn gebruikt in het recept.
Het is zoet en pittig, maar de saus is vrij dun.
De lippen worden aardig geprikkeld door de saus.

Aantal personen: 4.
Bereidingstijd: 20 minuten.
Voor circa 3 deciliter.

Ingrediënten:

6 geconfijte gemberbolletjes op siroop,
2 eetlepels azijn,
2 eetlepels Javaanse suiker of bruine basterdsuiker,
2 eetlepels ketjap manis (Trade Mark A),
0,5 deciliter gembersiroop,
3 theelepels maïzena,
1 mespuntje laos,
0,25 liter water + 2 eetlepels water.

Extra ingrediënten:

1 theelepel sambal oelek,
1 mespuntje knoflookpoeder.

Bereiding:

Hak de gemberbolletjes ragfijn, en breng ze met 2,5 deciliter water aan de kook.
Voeg azijn, bruine basterdsuiker (of Javaanse suiker), ketjap manis en gembersiroop toe.
Laat het een klein beetje inkoken.

Maak de maïzena aan met 2 eetlepels koud water.
Roer het mengsel door de inhoud van het pannetje en laat er even de kook over komen.
Voeg de laos vlak voor het opdienen toe.

Tip:

Voeg 1 theelepel sambal oelek aan de saus toe en/of roer er tegelijk met de laos ook 1 mespuntje knoflookpoeder door.

De saus kan worden ingevroren met dien verstande dat ze pas na het ontdooien met maïzena wordt gebonden.

Eet smakelijk!

Bereid door de Happy Chief Cook, geplaatst op 18 Oktober 2010.