ITALIAANS STOKBROOD

tekstbestand

Een gekruid zacht stokbrood met kaas, zwarte olijven en zongedroogde tomaten erin verwerkt. Een Italiaans recept van de Happy Chief Cook.

Een gekruid zacht stokbrood met kaas, zwarte olijven en zongedroogde tomaten erin verwerkt dat heerlijk smaakt bij gegrilde kip of bij een barbecue.
Het stokbrood leent zich ook uitstekend om vooraf geserveerd te worden met of zonder kruiden- of knoflookboter als men moet wachten op de maaltijd.

Het stokbrood heeft een fijne structuur en is smeuïg van smaak.

In de oven past maximaal 4 stokbroodjes om ze tegelijktijdig te kunnen bakken.

De halfvolle melk heb ik 30 seconden in de magnetron opgewarmd en daarna goed doorgeroerd.

Bereidingstijd: 2 uur.
Hoeveelheid: 2 stuks à 225 gram.

Ingrediënten:

200 gram bloem,
0,1 liter lauwe halfvolle melk,
1 zakje à 7 gram gedroogde gist,
1 theelepel suiker,
1 theelepel zout,
2,5 eetlepels olijfolie,
1 theelepel oregano (naar smaak),
0,5 eetlepel fijngehakte verse peterselie (naar smaak),
0,5 theelepel knoflookpoeder (naar smaak),
0,5 eetlepel fijngehakte verse bieslook (naar smaak),
50 gram geraspte kaas,
20 gram zwarte olijven,
30 gram zongedroogde tomaten,
1 ei.

Extra benodigdheden:

Mengkom,
bord met 0,5 liter water,
bakplaat,
bakpapier,
Oven.

Bereiding:

Meng de melk (ongeveer 35°C), suiker en gist en laat 10 minuten werken.

Zeef de bloem in een kom.

Voeg de kruiden toe.

Voeg zout en olijfolie toe.

Hak de zwarte olijven en de zongedroogde tomaten fijn en voeg ze aan de bloem toe.

Voeg het gistmengsel erbij en roer alles goed door elkaar met 1 hand totdat het goed gemengd is.

Kneed het zeer goed door totdat een soepel deeg ontstaat (eventueel nog wat bloem toevoegen).
Laat het deeg in een afgedekte kom met een vochtige doek op een warme plaats ongeveer 30 minuten tot een uur rijzen totdat het deeg verdubbeld is.

Kneed het deeg even door en vorm het deeg tot een bal.

Bestrooi de ondergrond met wat bloem, en leg de bal deeg erop.
Strooi nog wat bloem over de deegbol en rol de bal uit een deegrol.
Snijd die doormidden en rol ze uit tot een lengte van 30 centimeter lengte.
***Als ze kleverig beginnen te worden een beetje bloem erover strooien en op het werkoppervlak.***

Leg de deegrollen op licht ingevet bakpapier in de bakplaat en laat op een warme plek nog 30 minuten rijzen afgedekt onder een vochtige doek.

Net voordat het deeg de oven ingaat in de lengte van het deeg met een scherp mes de bovenkant van het deeg inkerven, en daarna de bovenkant bestrijken met een mengsel van geklutste ei en een beetje water.

*** Door het inkerven gaat het deeg mooi rijzen en het ei geeft het stokbrood zijn goudbruine kleur.***

Plaats een bord met 0,5 liter water onderin de oven.
Verwarm de oven voor op 220°C (heteluchtoven 200°C).
Bak het deeg 12 à 15 minuten in de hete oven op de 1 na laagste trede tot de bovenkant van het stokbrood goudbruin gekleurd is.

Zodra ze klaar zijn, de oven uitzetten en de deur op een spleet.
Haal de stokbroden voorzichtig uit de oven wanneer ze afgekoeld zijn, door hun gewicht kunnen ze afbreken.

Eet smakelijk!

Een recept van de Happy Chief Cook. Geplaatst op 16 Januari 2012.