EngelsPIZZABODEM

tekstbestand

Een heerlijke gekruide krokante luchtige pizzabodem met tomatensaus. Een Italiaans recept bereid door de Happy Chief Cook.

Een heerlijke gekruide krokante luchtige pizzabodem met tomatensaus.

De pizzabodem is zeer luchtig en lijkt op melkbrood.
als de pizzabodem gebakken is, is deze ongeveer 1 centimeter dik.

Indien er een topping gebruikt wordt waarbij veel vocht vrijkomt is het beter om eerst een pizzabodem te bakken , en daarna pas de topping aanbrengen om het vervolgens af te bakken in de oven.
Er komt dan minder vocht vrij omdat het sneller afgebakken kan worden.

Als u een pizza voor 4 personen wilt maken, dan kan u de dubbele hoeveelheid van de ingrediënten nemen.
U heeft dan een bakblik nodig en die is dan compleet gevuld.

"Tot in de jaren 60 van de twintigste eeuw was de pizza in Italië vaak slechts een groot rechthoekig stuk deeg met meestal alleen wat tomatensaus en soms een restje kaas of ansjovis erop, dat op straathoeken in stalletjes vers gebakken werd op grote platen en waarvan dan een rechthoekig stuk werd afgesneden om verkocht te worden aan passanten."
***bron Wikipedia - Pizza***

Bereidingstijd: 1 uur 40 minuten.
2 personen.

Ingrediënten:

200 gram bloem,
0,1 liter lauwe halfvolle melk,
1 zakje à 7 gram gedroogde gist,
1 theelepel suiker,
1 theelepel zout,
3 eetlepels olijfolie,
1 theelepel oregano (naar smaak),
0,5 eetlepel fijngehakte verse peterselie (naar smaak),
0,5 theelepel knoflookpoeder (naar smaak),
0,5 eetlepel fijngehakte verse bieslook (naar smaak).

***********

Saus:

4 eetlepels gezeefde tomaten,
1 theelepel suiker,
0,5 à 1 eetlepel Italiaanse kruiden.

Meng alle ingrediënten door elkaar.

***********

Extra benodigdheden:

Keukenmachine met deeghaak,
Deegroller,
Oven.

Bereiding:

Meng de melk (± 35°C), suiker en gist en laat 10 minuten werken.

Zeef de bloem in een kom.
Maak een kuiltje in het midden en voeg het gistmengsel toe.
Roer de halfvolle melk door de bloem.
Voeg zout en olijfolie toe.
Voor een lekker smaakje aan de bodem de kruiden toevoegen.

Kneed goed totdat een soepel deeg ontstaat (eventueel nog iets halfvolle melk of bloem toevoegen).
Laat het deeg in een afgedekte kom op een warme plaats ongeveer 30 minuten tot een uur rijzen totdat het deeg verdubbeld is.

Gebruik die tijd om beleg en tomatensaus voor te bereiden.

Kneed het deeg even door en vorm het deeg tot een bal.

Bestrooi de ondergrond met wat bloem, en leg de bal deeg erop.
Strooi nog wat bloem over de deegbol en rol de bal uit tot een dunne (enkele millimeters dikke) cirkel van 30 centimeter met een deegroller, of druk het plat met de handen (die met bloem bepoederd zijn).

*** Met mijn handen ging het zelfs iets gemakkelijker, maar ik heb mijn lichaamsgewicht mee. ***

*** Laat de rand iets dikker dan de rest van de bodem. ***

Leg de pizzabodem op een licht ingevette bakplaat en laat op een warme plek nog 30 minuten rijzen.

Verwarm de oven voor op 250°C (heteluchtoven 225°C).
Beleg de pizzabodem en bak 12 à 15 minuten in de hete oven op de laagste trede.
Pas ervoor op dat de saus niet gaat verbranden.

***Bak de pizzabodem met alleen tomatensaus erop en vries dan in: altijd een pizzabodem voorhanden.***

Men praat hier over een pizza met een doorsnede van 30 centimeter, rijkelijke topping erop en dan nogmaals de oven in om warm te worden.

Eet smakelijk!

Ingestuurd door: Ron Heere, geplaatst op 14 Maart 2008.
Bereid door de Happy Chief Cook. Geplaatst op 23 Juli 2011.