NYANZA "LAMSSTOOFPOT" MET UGALI "MAÏSPAP"

tekstbestand

Nyanza met Ugali, een lamsstoofpot met pompoen en maïspap. Een Keniaans gerecht bereid door de Happy Chief Cook.

Een zeer pittige lamsstoofschotel met pompoen.
De Ugali helpt het gerecht te blussen.
De Ugali heeft een zeer stevige massa.
Indien u niet van zeer pittig eten houdt, kunt u 1 of 2 chilipepertjes minder gebruiken.

Bereidingstijd: ongeveer 95 minuten.
Aantal personen: 4.

Ingrediënten:

4 eetlepels ghee of geklaarde boter,
600 gram lamsschouder (zonder bot),
4-seizoenenpeper,
zout,
2 uien,
3 teentjes knoflook,
4 trostomaten,
2 theelepels fijn gehakte gemberwortel,
3 chilipepertjes van ongeveer 10 centimeter,
1 flespompoen (Butternut),
120 milliliter water.

Ingrediënten Ugali:

6 kopjes water,
3 kopjes polenta (fijne maïsmeel),
4-seizoenenpeper naar smaak,
zout naar smaak.

Voorbereiding:

Snijd de lamsschouder in stukjes.

Snijd de uien in ringen.

Hak de teentjes knoflook ragfijn.

Kerf de trostomaten in en dompel ze voor 1 minuut in kokend heet water.
Verwijder de vellen.
Snijd de trostomaten in partjes en verwijder de harde kern en het zaad.
Hak de partjes trostomaat in kleine stukjes.

Schil de gemberwortel en hak het fijn.

Hak de chilipepers zeer fijn met het zaad.

Schil de pompoen en verwijder het zaad (de pompoenpitten kunt u eventueel voor een ander gerecht gebruiken).
Snijd de pompoen in kleine dobbelsteentjes.

Bereiding:

Smelt 2 eetlepels ghee of geklaarde boter in een braadpan.
Voeg de stukken lam toe.

Kruid het vlees met 4-seizoenenpeper en zout en braad het aan alle kanten bruin.
Neem het uit de pan en houd het warm.

Voeg de rest van de ghee of boter in de pan toe en bak de ui, knoflook, gember, chilipeper en tomaten gedurende 6-8 minuten.

Roer er dan het lamsvlees en de pompoen door.
Laat nog 25 minuten zachtjes bakken, af en toe roerend, om aanbraden te voorkomen.

Schenk het water erbij en laat alles nog 40 minuten sudderen, of tot het vlees zacht is en de pompoen puree geworden is, met het deksel op de pan.

Mocht de lamsstoofpot te dun zijn, laat het dan even doorsudderen zonder deksel op de pan totdat de stoofschotel de gewenste dikte heeft.

Breng op smaak met 4-seizoenenpeper en zout.

De Ugali (maïspap):

Geef hierbij ugali, een traditioneel Keniaans bijgerecht, dat u als volgt maakt:
Breng in een grote saus pan 6 kopjes water aan de kook.
Strooi, al roerend, 3 kopjes maïsmeel in het kokende water.
Kook de pap op laag vuur gedurende 20 minuten tot ze vrij dik en egaal is.

Voortdurend blijven roeren, anders koekt de pap aan.

Leg dan het deksel op de pan en laat de pap op zeer laag vuur nog 10 minuutjes sudderen.

4-seizoenenpeper en zout naar smaak toevoegen.

Eet smakelijk!

Bereid door de Happy Chief Cook, geplaatst op 20 Mei 2010.