EnglishOESTERS "MOMBASA" (GEBAKKEN OESTERS MET WIJN-KNOFLOOKSAUS)

tekstbestand

Oesters "Mombasa" (gebakken oesters met wijn-knoflooksaus. Bereid door de Happy Chief Cook. Een gerecht uit Kenia.

Aantal personen: 3 à 4.
Bereidingstijd: ongeveer 15 minuten.

Nergens zijn de oesters lekkerder dan aan de Oostkust van Afrika (natuurlijk op onze oesters uit Yerseke na!).

In Kenia worden de oesters geopend en elke oester gaat in zijn eigen kleine, porseleinen ramequin (klein bakje) of in een kleine houder die op een miniatuurcoaster lijkt.
Er worden 32 van deze kleine bakjes op een platte schotel gezet met een kom donkere, dieprode cocktailsaus en schijfjes citroen.

Mombasa, een mooie plaats aan de kust van Kenia, gaat prat op deze kleine oesters.

Ingrediënten:

1 mandje kleine oesters maat 003 (er zitten 12 oesters in een mandje),
40 gram roomboter,
1,5 teentjes knoflook,
80 milliliter chablis (witte wijn) (uitstekend geschikt voor schelpdieren),
1,5 eetlepel peterselie,
1/3 theelepel zeezout,
1/3 theelepel versgemalen 4-seizoenenpeper,
2 druppels tabasco,
1 citroen.

Bereiding:

Maak de oesters voorzichtig open met een oestermes*: houd met één hand tussen een dubbelgevouwen keukenhanddoek, met de platte kant boven.
Steek met het oestermes in het scharnier dat aan de achterkant van de oester zit.
Wrik het mes naar binnen en maak daarbij een korte draaiende polsbeweging zodat de schelp opengaat.
Snijd de boven- en onderschelp langs de kier los van elkaar zodat de sluitspier zich opent.
Haal de bovenste platte helft eraf, giet het oestervocht af en verwijder eventueel gruis.
Snijd de oester los van de schelp en leg ze in de onderste bolle schelp.
Leg de schelpen op bakpapier.

* Het oestermes wordt meestal bijgeleverd bij de oesters, maar vraag wel of die erbij zit.
Zonder dit speciale mes, wordt het openen van de oesters vrijwel onmogelijk.

Bereiding wijn-knoflooksaus:

Hak de knoflook zeer fijn.
Hak de peterselie zeer fijn.

Smelt de roomboter en vermeng die met de knoflook, chablis, peterselie, zeezout, versgemalen 4-seizoenenpeper en de tabasco.

Bereiding oesters:

Lepel de helft van bovenstaande saus (1 theelepel per oester) over de oesters.

Bak ze in de oven van 180 °C, gedurende 6-8 minuten.

Verdeel dan de rest van de saus gelijkmatig over de oesters.

Serveer ze direct, 3 à 4 per persoon, met stukjes citroen, op een groot bord (of op heet rotszout, als u dat hebt kunnen krijgen).

Eet smakelijk!

Bereid door de Happy Chief Cook, geplaatst op 11 Maart 2009.