Maleisië

Maleisische keuken:
recepten in de keuken van de
Happy Chief Cook.

  1. Pendaeng Kai

 

PENDAENG KAI - HETE KIP

tekstbestand

 

Penaeng is een droge curry, waarschijnlijk orgineel afkomstig van Maleisië.
Het kan gebruikt worden bij alle vleessoorten en vele vissoorten.

In deze variatie, gebruiken we kip.

Penaeng Currypasta: U kunt kant en klare currypasta's in veel winkels kopen, maar voor de volle smaak zou u er toch serieus moeten overwegen om de kleine moeite te doen om het zelf te maken.

Vroeger was het een zwaar werk om de pasta's te maken in een zware vijzel en stamper, maar tegenwoordig kan je heel dicht tegen het zelfde resultaat aankomen door gebruik te maken van een voedselprocessor.

U kan de hoeveelheid chilipepers verminderen als u een mildere currypasta wilt hebben, Maar ik adviseer om niet onder de 10 chilipepers te gaan.

PENAENG CURRYPASTA.

Ingrediënten:

25 à 30 gedroogde rode spaanse pepers (verwijder de zaadjes),
2 eetlepels fijn gehakte rode uien,
2 eetlepels gehakte knoflook,
2 eetlepels zeer fijn gesneden citroengras,
1 eetlepel geraspte galangawortel (of gemberwortel als u geen galangawortel kunt vinden),
1 theelepel geroosterde korianderzaadjes,
2 eetlepels gehakte korianderwortel,
1 eetlepel Kapi (garnalenpasta),
2 eetlepels gehakte versgeroosterde pinda's

Bereiding:

mix de ingrediënten totdat het een fijne currypasta is geworden in een voedselprocessor.
Deze currypasta wordt in de koelkast bewaard.
U kunt het ook invriezen.
Gebruik hierbij een oude ijsblokjestray om de currypasta in blokjes te bevriezen, dit is later gemakkelijker in gebruik als u moet afwegen.
Één currypastablokje is ongeveer één eetlepel.

De gemaakte currypasta moet de tijd krijgen om te rijpen.
Het heeft 2 tot 3 dagen de tijd nodig om tot volle rijping te komen.

Opmerking:

Het is beter om een milde pasta te maken, dan om minder dan 2 eetlepels te gebruiken in een gerecht.

DE CURRY.

Ingrediënten:

250 gram kipfilét in kleine stukjes gesneden,
125 milliliter romige kokosmelk,
1 eetlepel gehakte knoflook,
2 à 3 eetlepels Penaeng Currypasta,
2 eetlepels vissaus,
snuifje suiker,
2 Lemoen blaadjes fijn gehakt,
10 à 15 basilicum blaadjes fijn gehakt.

Bereiding:

Plaats de wok op een medium hoog vuur en verwarm de kokosmelk, maar laat het niet koken.
Voeg de currypasta toe, en roer het totdat de olie vrijkomt en een dunne laag vormt, zodat de smaak ten volle vrijkomt.
Voeg de overige ingrediënten toe, behalve de lemoen blaadjes en basilicum blaadjes.
Laat het stoven totdat de saus is ingekookt en ingedikt.
Voeg dan pas de blaadjes toe en roerbak even voordat u het serveert.

Garneer het gerecht met julienne gesneden rode peper, en serveer het met witte rijst, kroepoek, atjars en sausen.

Opmerking:

Als u prijs stelt op zeer pittig eten, vervang dan de vissaus in het gerecht door Nam Pla Prik (chilipepers gemarineerd in vissaus die minimaal een week gerijpt heeft).

Ingestuurd door: Ron Heere, 12 februari 2008.