EnglishBASTILLA (KIPPENPASTEI)

tekstbestand

1 portie van een overheerlijke kippenpastei, gevuld met amandelen, ui, kip, ei en peterselie. Deze bastilla is een Marokkaans gerecht van de Happy Chief Cook.

Een heerlijk gevulde kippenpastei.
Afkomstig uit Spanje (daar werd het gemaakt met duiven) en toen overgewaaid naar Marokko waar wat minder duiven waren en dus werd het hoofdingrediënt veranderd in kip.
Er zijn veel verschillende manieren om het te maken.
Dit is mijn versie.

Bereidingstijd: 1,5 tot 2 uur.
Aantal personen: 4 tot 6.

Ingrediënten:

500 gram kipfilet,
Kipkruiden,
1 ui (fijngehakt),
1 tomaat (in zeer dunne plakjes),
1 teentje fijngehakt knoflook,
peper,
zeezout,
8 gram peterselie,
olie,
4 eieren (hard gekookt),
500 gram uien (in halve smalle ringen van 1 centimeter breed),
2 plakken filodeeg,
200 gram amandelen,
kaneel,
poedersuiker,
3 plakjes bladerdeeg van de supermarkt (pak met tien plakjes).

Voorbereidingen:

Het bladerdeeg één dag van te voren uit de diepvries halen!

Bereiding:

Maak het kippenvlees schoon.
Doe wat olie met zeezout in de pan en laat de kip even aanbakken.
Doe het knoflook en de peper erbij en vervolgens de fijngehakte ui en tomaat.
Even laten doorbakken, vervolgens de kipkruiden erbij doen en een heel glas water (hangt ervan af hoeveel kip er is).
Als de kip gaar is laten afkoelen en dan in stukjes snijden (of als je hele stukken kip hebt van het bot af halen en in stukjes snijden.

De amandelen kook je in een pannetje met water.
Dan haal je de schilletjes ervan af en bak je ze op in een koekenpan.
Laten afkoelen en daarna malen, niet al te fijn en ook niet al te grof!

De eieren kook je tot ze hard zijn en dan hak je ze in kleine stukjes.
De peterselie wassen en fijn hakken, en meng het vervolgens met de eieren.

De uien schil je en hak je dan in ringen of beter nog in repen.
Dan bak je ze in een koekenpan met een beetje olie.

Het eigenlijke werk:

Je doet eerst twee dunne velletjes filodeeg in de ovenschaal.
Daarna een beetje kaneel en poedersuiker erop.
Dan doe je amandelen erop en daarna de uien, de kip en dan de eieren met de peterselie.
Je eindigt met een laag bladerdeeg.

Je kan dan de bladerdeeg van de supermarkt erop doen (deze is wat dikker en zijn kleine vierkantjes maar wel lekker luchtig).

Je kunt als laatste eindigen met een beetje kaneel en poedersuiker erboven op te doen en dat maakt het helemaal af.

Het gerecht 30-40 minuten in een oven van 175° Celsius (hete lucht oven op 160 ° Celsius) laten bakken.

De vulling van de bastilla in zeven stappen:

Stap 1. De filodeeg met kaneel en poedersuiker.stap2. De amandelen erbij.stap 3. De uien erbij.

stap 4. De kleingesneden kip erbij.stap 5. Het eimengsel erbij.Stap 6. Het afdekken met bladerdeeg.

Stap 7. Nogmaals bestrooien met kaneel en poedersuiker.

Vervolgens gaat de bastilla in een voorverwarmde oven.

Net uit de oven. Een overheerlijke kippenpastei, gevuld met amandelen, ui, kip, ei en peterselie. Deze bastilla is een Marokkaans gerecht van de Happy Chief Cook.

De Bastilla is net uit de oven.

Eet smakelijk!

Tip:

Het restant van de marinade kunt u ook nog gebruiken voor de vulling van de bastilla.
Verwijder wel zoveel mogelijk vocht.

Een gerecht van de Happy Chief Cook: geplaatst op 6 Februari 2009.