DUIF MET AMANDELEN EN UIEN

tekstbestand

Duif met Amandelen en Uien. Een recept uit Marokko bereid door de Happy Chief Cook.

Duif met Amandelen en Uien op een bedje van basmatirijst die gekookt is in kippenbouillon.

Bereidingstijd: 75 minuten.
Aantal personen: 2.

Ingrediënten:

2 jonge duiven,
4-seizoenen peper uit de molen naar smaak,
1 theelepel saffraan + 1 snuifje,
100 gram gepelde amandelen,
1 eetlepel ghee,
0,5 handvol gehakte peterselie,
4 grote uien,
1 eetlepel olijfolie,
zout,
0,25 liter water.

Bereiding:

Snijd kop en kont van de uien en daarna vertikaal doormidden.
Verwijder de bruine vellen.
Snipper 2 uien fijn, en de andere 2 uien grof.

Was de duiven goed schoon aan de binnenkant en buitenkant en dep ze daarna droog met keukenpapier.

Kruid de duiven met 4-seizoenen peper en zout.

Verhit in een braadpan de ghee en olijfolie.

Zodra de ghee helemaal gesmolten is de gekruide duiven in de braadpan leggen en de fijn gesnipperde uien toevoegen met de saffraan.

Laat de gekruide duiven op een laag vuur 5 minuten sudderen.
Draai de duiven regelmatig een stukje om zodat het aan alle kanten aangebraden wordt.

Giet dan het water erbij en voeg de amandelen toe en breng het aan de kook.
Leg het deksel op de pan, verlaag het vuur en laat het ongeveer een half uur sudderen totdat de duiven helemaal gaar zijn.
Draai de duiven regelmatig om.
Indien nodig water toevoegen.

Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden Celsius.

Als de duiven helemaal gaar zijn, uit de pan nemen en in een ovenschaal leggen.
Schuif de duiven een paar minuten in de oven om ze een knapperig korstje te geven, draai ze hierbij regelmatig om.
Giet het braadvocht wat eventueel vrijkomt bij de saus.

Proef of de amandelen ver gaar zijn.

Voeg bij de saus die ontstaan is tijdens het sudderen, de grof gesnipperde uien, de peterselie en een snufje saffraan.
Meng alles goed door elkaar en laat het verder sudderen tot de amandelen helemaal gaar zijn.
De uien moeten nog een beetje stevig zijn.

Breng de saus op smaak met zout en zet daarna het vuur uit.

Serveer de duiven in grote borden op een bedje rijst of couscous en bedek ze met de amandelen en de uien.
Heet opdienen.

Eet smakelijk!

Bereid door de Happy Chief Cook, geplaatst op 18 Oktober 2011.

Bron: Koos Manders.