GEMARINEERDE LAMSSPITJES

tekstbestand

Gemarineerde lamsspitjes met witte rijst en radijs-sinaasapppelsalade. Bereid door de Happy Chief Cook. Een gerecht uit Marokko.

Gemarineerde lamsspitjes met witte rijst en radijs-sinaasapppelsalade.

Bereidingstijd: 12 - 15 minuten roosteren, plus 6 uur marineertijd en 15 minuten voorbereidingstijd.
Aantal personen: 2.

Ingrediënten:

20 gram peterselie,
2 teentjes knoflook,
4 eetlepels olijfolie,
2 eetlepels citroensap,
0,5 theelepel zout,
0,5 theelepel gemberpoeder,
0,5 theelepel kurkuma (geelwortel),
0,5 theelepel karwijzaad,
mespuntje kruidnagelpoeder,
400 à 450 gram lamsbout,
125 gram rundervet,
geraspte citroenschil van een halve citroen,
0,5 theelepel gedroogde tijm.

Voorbereiding:

De tijm is zelf gedroogd.
Hak de geraspte citroenschil zeer fijn, en meng het daarna met de tijm.

Kneus en vermaal het karwijzaad zo goed als mogelijk met een vijzel.

Bereiding:

De lamsbout op kamertemperatuur laten komen en droogdeppen met keukenpapier.
Verwijder het bot en het vet.

Peterselie afspoelen, droogzwaaien en zeer fijn hakken.
De geschilde teentjes knoflook zeer goed pletten en dan zeer fijn hakken.

De olijfolie mengen met het citroensap en de peterselie, knoflook, zout, gemberpoeder, kurkuma, karwij en kruidnagel.

De lamsbout in 3 centimeter grote blokjes snijden en minstens 6 uur in de gekruide marinade laten trekken.
Af en toe alles omroeren.

Het rundvet ook in blokjes van 3 centimeter snijden en 1 centimeter dik.

De blokjes lamsvlees afwisselend met blokjes rundvet aan spitjes steken, en daarna laten uitlekken totdat ze niet meer druipen.

Onder een elektrische grill van 200 graden Celsius 12-15 minuten roosteren onder constant draaien en af en toe met de marinade bestrijken.

Het lamsvlees van de spitjes halen, evenals de stukjes vet, die weg worden gezet (worden niet meer gebruikt).

Alleen de stukjes vlees op een voorverwarmde schaal leggen en tijm en zeer fijn gehakte citroenschil erover strooien.

De marinade even opwarmen en apart in een schaaltje serveren.

Vers witbrood en rijst met radijs-sinaasappelsalade erbij geven.
Ieder kan vlees en brood in de saus dopen.

Tip:

Deze spitjes smaken nog lekkerder als ze boven een houtskoolvuur zijn geroosterd.

Eet smakelijk!

Bereid door de Happy Chief Cook. Geplaatst op 27 Juli 2009.