EnglishHARISSA (SAUS, DIPSAUS)

tekstbestand

Harissa (saus, dipsaus), gerecht uit Marokko. Bereid door de Happy Chief Cook

Een specerijenpasta, op basis van chilipepers.
Deze specerijenpasta wordt veel gebruikt in de Marokkaanse, Algerijnse en Tunesische keuken.
Het heeft een uitgesproken pittige scherpe smaak.
Pas dus op dat u niet teveel gebruikt.

Bereidingstijd: 10 tot 20 minuten.
Hoeveelheid: ongeveer 100 milliliter.

Ingredienten:

6 Spaanse pepers (vers),
5 teentjes knoflook,
1 eetlepel korianderzaad,
2 theelepels komijnzaad,
3 à 4 eetlepels olijfolie,
0,5 theelepel zout.

Bereiding:

Verwijder het zaad en de zaadlijsten uit de spaanse pepers, en gooi die weg.
Hak de spaanse pepers fijn.

Snijd de teentjes knoflook fijn.
Wrijf vervolgens de knoflook fijn met het zout in een vijzel.

Voeg de Spaanse peper aan de knoflook toe, en maal het tot een pasta in de vijzel.

Het korianderzaad samen met het komijnzaad in een droge koekenpan roosteren totdat het aroma vrijkomt.
Voeg het korianderzaad met het komijnzaad aan de pasta toe en meng het geheel goed.

Giet langzaam de olijfolie onder voortdurend kloppen door de pasta totdat deze de dikte heeft van mayonaisse.

Opmerkingen:

Om van de knoflook, zout en Spaanse peper een pasta te maken, kunt u ook gebruik maken van een blender/keukenmachine.
In dit geval gooit u de knoflook, zout, spaanse peper en de olijfolie bij elkaar, en pureer u het voordat u de overige kruiden toevoegt.

Harissa is een bijgerecht, en wordt als smaakmaker opgediend bij salades, vis, vlees en gevogelte en kan ook worden gebruikt als dipsaus voor gegrilld vlees of vlees van de barbecue.
Harissa wordt ook door soepen en stoofpotten geroerd of aan de saus voor couscous toegevoegd.
Soms wordt harissa aan verse tomatensaus toegevoegd en als dip voor kebabs of snacks geserveerd.
Volle yoghurt met harissa is een uitstekende marinade voor varkensvlees en kip.

Voor een mildere versie kan u een paar pepertjes vervangen door paprika.

Als de Harissa niet gebruikt wordt, kun u deze bewaren in de koelkast met een laagje olijfolie erover om uitdrogen te voorkomen.

De Harissa is ongeveer 3 weken houdbaar.

Eet smakelijk!

Bereid door de Happy Chief Cook, geplaatst op 2 Augustus 2009.