KIP MET BATBOT

tekstbestand

Kip met Batbot, bereid door de Happy Chief Cook.

De kip heeft een zeer zachte smaak en is erg mals.
De hoeveelheid kippendijfilet kan verhoogd worden naar 1 kilogram zonder dat de rest aangepast moet worden.

De batbot zijn een soort pitabroodjes en zijn goed luchtig.
Tijdens het bakken van de batbot zwellen ze ook nog verder op.
De batbot smaken licht zoet.

Bereidingstijd: 1 uur en 50 minuten.
Aantal personen: 4.
Techniek: braden, sudderen en bakken.

Ingrediënten:

800 gram kippendijfilet,
zout naar smaak,
4-seizoenen peper naar smaak,
0,5 theelepel gemalen nootmuskaat,
1 pakje saffraanpoeder,
5 eetlepels olijfolie,
2 uien,
2 trostomaten,
0,5 liter water,
bindpapje (1 eetlepel maïzena vermengd met 2 eetlepels water).

Voor de Batbot:

400 gram bloem,
1 theelepel zout,
4 theelepels suiker,
14 gram gedroogde gist (2 pakjes),
0,2 liter lauw water,
2 eetlepels olijfolie.

Benodigdheden:

wok/braadpan,
zware koekenpan,
hakblok/snijplank,
koksmes,
grote mengkom,
2 spatels,
theedoek,
badlaken,
2 schalen,
keukenpapier.

Bereiding:

De kip:

Spoel de kippendijfilets schoon onder zacht stromend koud water en dep ze daarna droog met keukenpapier.

Wrijf de kippendijfilets in met het zout, 4-seizoenenpeper, nootmuskaat en saffraanpoeder.

Kerf de trostomaten rondom 2 keer in.
Dompel de trostomaten in kokend heet water, zodra u ziet dat de vel los begint te laten de trostomaten uit het water halen en het vel verwijderen.
Snijd de ontvelde trostomaten in stukjes.

Snijd kop en kont van de uien en daarna vertikaal doormidden.
Verwijder de bruine vellen en snipper de ui fijn.

Verhit een wok of braadpan met de olijfolie.

Voeg de kippendijfilets samen met de uien en tomaten tegelijk aan de wok of braadpan toe en braad het op redelijk hoog vuur 15 minuten lang.

Voeg daarna het water toe en breng het aan de kook.
Zet dan het vuur vrij laag en laat het 45 minuten sudderen zonder deksel op de pan.

Voeg dan het bindpapje toe en breng het even aan de kook onder voortdurend roeren om alles te binden.

De kip is dan gereed om te serveren.

De Batbot:

Los de suiker op in het lauwe water en meng daarna het gist doorheen.
Laat het 10 minuten rusten voordat u het verder gaat gebruiken.

Zeef de bloem in een grote kom en meng het zout erdoorheen.

Voeg de olijfolie en het gistmengsel toe en kneed het (in ongeveer 10 minuten tijd) tot een soepel elastisch deeg.
***Indien het deeg plakkerig blijft een beetje bloem toevoegen tot het soepel is.
Blijft het deeg stug dan een klein beetje water toevoegen tot het deeg soepel is.***

Verdeel het deeg in 8 balletjes en laat het onder een doek 15 minuten rijzen.

Bebloem een vlak werkblad en de balletjes deeg.
Druk de balletjes deeg plat tot ze een diameter hebben van ongeveer 15 centimeter.

Leg ze dan op een doek, dek ze af met een badhandoek die enkele keren gevouwen is en laat ze 45 minuten rijzen.

Verhit een zware koekenpan en bak de batbot op een zacht vuur tot ze aan beide zijden bruin zijn zoals op de foto.
Ze zullen (net als pitabroodjes) helemaal opzwellen als het goed is.

Als de batbot gaar zijn, uit de pan halen.
Een theedoek enkele keren dubbel vouwen en de batbot met de theedoek vasthouden om ze in te snijden zodat ze gevuld kunnen worden.
***Pas op, de batbot zijn gloeiend heet.***

Verdeel de kip over de borden en leg bij elk bord 2 batbot.

Zo snel mogelijk opdienen.

Eet smakelijk!

Bereid door de Happy Chief Cook, geplaatst op 10 Mei 2012.