KIP MET PETERSELIE

tekstbestand

De kip heeft een licht pittige maar frisse smaak. Het vlees is heerlijk sappig en samen met de saus verrukkelijk. Dit gerecht kan je met brood eten die je in de saus doopt. Bereid door de Happy Chief Cook.

De kip heeft een licht pittige maar frisse smaak.
Het vlees is heerlijk sappig en samen met de saus verrukkelijk.

Bereidingstijd: 90 minuten.
Aantal personen: 2.
Techniek: stoven en roosteren.

Benodigdheden:

keukenmachine,
braadpan.

Ingrediënten:

1 schoongemaakte kip van ongeveer 1,25 kilogram,
1 peterselie plantje (ongeveer 50 gram),
3 teentjes knoflook,
1 theelepel cayennepeper,
1/2 theelepel gemalen karwij,
mespunt gemalen steranijs,
15 gram munt,
2 zakjes saffraan à 0,05 gram,
1 theelepel water,
1 theelepel zeezout,
3 à 4 eetlepels olijfolie,
3 grote uien,
0,25 liter water.

Voorbereiding:

Verwijder de takjes van de munt.

Pureer in de keukenmachine de peterselie samen met de teentjes knoflook, cayennepoeder, gemalen karwij, steranijs en de muntblaadjes.
De saffraan met een theelepel water oplossen en met het zeezout aan de kruidenpasta toevoegen.
De olijfolie langzaam toevoegen en blijven pureren tot er een dikke massa ontstaat.
Als de kruidenpasta te dik is, nog wat olie toevoegen.

Schil de uien en snipper de uien.

Bereiding:

Smeer de binnenkant van de kip in met halve eetlepel van de kruidenpasta.

Smeer met de rest van de kruidenpasta de buitenkant van de kip goed in.

Leg de kip in een braadpan.

De geschilde gesnipperde uien eromheen leggen.

Giet het water voorzichtig op de uien.

De braadpan gesloten in een voorverwarmde oven van 200 °C schuiven en de kip 55 minuten laten stoven.
De kip dan uit de braadpan nemen en heel voorzichtig alle braadkorstjes verwijderen en deze bij het braadfond doen.

De kip in 10 à 15 minuten onder een voorverwarmde grill rondom een lekker knapperig korstje laten krijgen.

Wrijf het braadfond door een fijne zeef.

Kook de saus tot de helft in, en giet het daarna over in een schaaltje.

De kip op een voorverwarmde schaal leggen en de saus er apart bij geven.

Bij de kip kan brood gegeten worden, dat men in de saus doopt.

Eet smakelijk!

Bereid door de Happy Chief Cook, geplaatst op 17 Oktober 2009.