MAROKKAANS BROOD

tekstbestand

Marokkaans Brood, bereid door de Happy Chief Cook.

Door het kneden komen er gluten vrij, dit zorgt ervoor dat het deeg soepel en elastisch wordt.
Met het kneden was ik ongeveer 5 minuten mee bezig.

Het brood is 2,5 centimeter dik en 25 centimeter in doorsnede.
Ik heb een convectie oven gebruikt om het brood te bakken.
Door de inkervingen is het gemakkelijk om het brood in punten te breken.

Bereidingstijd: 2 uur en 30 minuten.
Aantal personen: 2.

Ingrediënten:

250 gram tarwebloem,
7 gram droge gist (1 zakje),
0,125 liter lauw water,
1 theelepel suiker,
0,5 eetlepel olijfolie,
0,5 theelepel zout,
bloem om te bestuiven.

Benodigdheden:

mengkom,
zeef,
mok/beker,
bakpapier,
theelepel,
eetlepel,
koksmes,
oven.

Bereiding:

Breng het water aan de kook en los de suiker erin op.
Laat het water daarna afkoelen totdat het lauw is.

Vermeng de gist met het lauwe suikerwater en laat het 10 minuten gisten.

Zeef de bloem in een grote mengkom en strooi het zout erover.

Maak een kuiltje in de bloem en giet het gistmengsel en de olijfolie erbij.
Kneed alles goed door tot het een soepel en elastisch deeg is.
Vorm het deeg tot een bal en bebloem het lichtjes.

Leg een badlaken op een vlakke ondergrond.
Leg op het badlaken een stuk bakpapier van 40 bij 40 centimeter.
Leg de deegbal op het bakpapier en vouw de rest van het badlaken in 3 lagen er overheen.
Laat het 15 minuten rijzen bij kamertemperatuur.

Haal daarna de deegbal met het bakpapier van het badlaken en leg het op een vlakke harde ondergrond.
Bebloem de deegbal en het bakpapier lichtjes.
Druk de deegbal plat met de handen tot het ongeveer 2 centimeter dik is en mooi rond.

Druk met een scherp mes het deeg in zodat het in punten verdeelt is.
Verwijder de overtollige bloem.

Leg het deeg met het bakpapier weer terug op het badlaken en vouw de rest van het badlaken in drie lagen over het deeg.
Laat het 1 uur rijzen.

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.

Bak het brood (1 trede onder het midden) in 35 minuten gaar.

Marokkaans brood gescheurd, bereid door de Happy Chief Cook.

Eet smakelijk!

Bereid door de Happy Chief Cook, geplaatst op 15 December 2011, verbeterd op 27 Mei 2012.

Bron origineel recept: Koos Manders.