SARA'S B'STILLA 1

tekstbestand

Sara's Bastilla, een Marokkaans gerecht bereid coor de Happy Chief Cook.

Een heerlijke Marokkaanse kippenpastei met uien en amandelen.

Ik heb gebruik gemaakt van een wok met deksel om de vulling te maken en deze heb ik boven een wokvuur geplaatst.
Om de amandelen te roosteren heb ik een lage sauspan gebruikt en een vijzel om ze daarna grof te malen.

Het oorspronkelijke recept ging uit van een ronde bakvorm, maar ik heb er een rechthoekige braadslede daarvoor gebruikt.

Eigenlijk is dit recept vrij eenvoudig, maar het heeft een ruime tijd nodig om bereid te worden.

Toen de bastilla klaar was heb ik het bestrooid met poedersuiker.
Daarna reepjes papier erover gelegd en tussen de reepjes papier kaneel gestrooid.

Bereidingstijd: ongeveer 3 uur.
Aantal personen: 2.

Ingrediënten:

4 kipbraadstukken,
4 kleine uien,
2 takjes peterselie,
1,5 eetlepels zonnebloemolie,
1 mespuntje saffraanpoeder,
0,25 theelepel gemalen koriander,
0,5 theelepel zeezout,
1 theelepel zwarte peperkorrels,
0,25 theelepel gemberpoeder,
0,5 theelepel kaneel,
0,5 theelepel nootmuskaat,
1 eetlepel suiker,
50 gram grof grofgemalen, geroosterde amandelen,
1 pak filodeeg (10 vellen in totaal),
75 gram roomboter,
2 eieren.

Garnering:

Poedersuiker,
gemalen kaneel.

Voorbereiding:

Snijd kop en kont van de uien en daarna vertikaal doormidden.
Verwijder de bruine schillen en snipper de uien fijn.

Maal de zwarte peperkorrels fijn.

Hak de peterselie fijn.

Bereiding:

Bak de kippen aan in de olie met de saffraan, zout, peper, uien, peterselie, koriander, gemberpoeder, nootmuskaat en kaneel in een wok op halfhoog wokvuur totdat de uien licht glazig beginnen te worden.

Giet er warm water bij tot de kip onderstaat en breng het aan de kook.
Reduceer dan de wokvlam naar de kleinste stand en laat het ongeveer 1 uur sudderen met het deksel op de wok.

Schep de kip uit de pan in een schaal en laat het kippenvlees afkoelen.

Laat de kippenbouillon tot de helft inkoken op de lage wokvlam (dit duurt ongeveer 30 minuten).
De bouillon moet als fluweel door de mond glijden wanneer u het proeft.
Voeg eventueel wat zeezout en zwarte peper naar smaak toe.

Klop 2 eieren goed los.

Voeg suiker naar smaak aan de bouillon toe.

Onder voortdurend roeren de eieren toevoegen, in het begin langzaamaan en de tweede helft in 1 keer.
Zodra de eieren toegevoegd zijn het vuur uitzetten en goed blijven roeren totdat het uienmengsel gebonden en ingedikt is.
Laat het mengsel geheel afkoelen.

Haal het kippenvlees van de botten.
Snijd het kippenvlees in heel kleine blokjes.

Meng het kippenvlees met het uienmengsel.

Rooster de amandelen in 2 theelepels zonnebloemolie en maal ze daarna in een vijzel grof.

Verwarm de oven op 190 graden Celsius voor.

**Voor het bakken van de bastilla heb ik een braadslede gebruikt van 35 bij 21 centimeter.**

Smelt de roomboter.
**Ik heb de magnetron daarvoor gebruikt.**

De braadslede met gesmolten roomboter invetten.

Leg een vel filodeeg in in het midden van de braadslede en smeer het in met de gesmolten roomboter.
Leg vervolgens vellen filodeeg in de braadslede, zodanig dat een derde van het vel filodeeg op de bodem ligt en een deel over de rand van de braadslede hangt.
Zodra elk vel filodeeg in de braadslede zit, gelijk insmeren met de gesmolten roomboter.
U heeft 6 vellen filodeeg nodig om over de rand te hangen.
Verdeel daarna nog 2 vellen filodeeg op de bodem van de braadslede en smeer ieder vel in met de gesmolten roomboter.

Strooi de grof gemalen amandelen over de bodem en spreid het kipmengsel erover.

Leg de overhangende randen over het kipmengsel.
De randen moeten in het midden elkaar net overlappen, en smeer de bovenkant in met de gesmolten roomboter.

Leg het laatste vel filodeeg erover in het midden en vouw de uitstekende kanten van het filodeeg onder de bastilla.

Smeer de bovenkant in met het laatste gesmolten roomboter en bak de bastilla goudbruin en knapperig in ongeveer 30 minuten.

Haal de bastilla daarna uit de oven, leg er een groot bord op de braadslede en keer het geheel om.
Verwijder de braadslede.

U kan de bastilla eventueel nog even terug de oven indoen om het verder goudbruin te bakken.

Serveren:

Bestrooi de bastilla met poedersuiker en kaneel.
Warm serveren.

Tip:

Gebruik pasteibakjes en vul ze met een beetje grof gemalen amandelen en het kippenmengsel.
Even afbakken in de oven, en u heeft dan een heerlijk voorgerecht of als een hapje tijdens een feestje.
Voor het serveren nog even wat poedersuiker en een beetje kaneel op de bovenkant strooien.

Eet smakelijk!

Bereid door de Happy Chief Cook, geplaatst op 11 December 2011.

Bron origineel recept: Koos Manders.