TAJINE MET VLEES EN GROENTEN

tekstbestand

Tajine met Vlees en Groenten, een Marokkaans gerecht bereid door de Happy Chief Cook.

Een heerlijke stoofschotel met lamsvlees en verse groenten.

In plaats van lamsvlees, kan u ook gebruik maken van rundvlees maar houdt dan rekening met een langere gaartijd.

Dit tajine gerecht heeft een fantastische smaak, en het vlees is zeer zacht.
Pas op met het opscheppen van de lamsbiefstukjes anders vallen ze uit elkaar.

De saffraan heb ik bij een Turkse slager gehaald, deze verkocht het in kleine potjes.
Deze saffraan is iets minder sterk en daarom heb ik een half potje verbruikt in dit gerecht.
Gebruikt u verse saffraan, dan dient u daar rekening mee te houden dat u er minder van nodig heeft.

Bereidingstijd: 2 uur.
Aantal personen: 2.

Ingrediënten:

3 aardappelen,
2 lamsbiefstukjes,
2 à 4 merguez lamsworstjes,
1 grote ui,
1 tomaat,
1 winterwortel,
100 gram sperziebonen,
ongeveer 4 gram verse kasboer (koriander),
ongeveer 10 gram verse peterselie,
zout,
4-seizoenenpeper,
2,5 doses saffraan (half potje)(naar smaak toevoegen),
2 eetlepels olijfolie.

Tajine:

Geglazuurde tajine.Een tajine is een Noord-Afrikaanse aardewerken stoofpot. De gerechten die ermee gemaakt worden ontlenen er tevens hun naam aan. Vooral in Marokko is de tajine populair.

Een tajine bestaat uit een schaal, waaruit de bereide gerechten opgediend kunnen worden, en een relatief hoog conusvormig deksel. Bij het koken met de tajine slaat de condens neer op het deksel en loopt weer terug in de schaal. Daarmee lijkt de werking van de tajine op die van een braadpan.

De meeste tajines zijn geglazuurd, maar zij kunnen ook ongeglazuurd zijn. Bij de traditionele tajines moet er opgepast worden voor loodvergiftiging, aangezien een tajine te hoge concentraties lood kan bevatten. Inmiddels zijn er ook gietijzeren versies van de tajine op de markt die dit nadeel niet hebben. Een andere nieuwe variant is de elektrische tajine.

Voordat een ongeglazuurde tajine voor de eerste keer gebruikt wordt, dient de schaal bij voorkeur 24 uur gevuld te worden met water. Hiermee kan worden voorkomen dat deze bij het eerste gebruik barst. Bij gebruik op gas is het nodig een sudderplaatje te gebruiken. Sommige tajines zijn beschilderd; deze dienen meestal ter decoratie of om het gerecht na bereiding in op te dienen. Tajines worden zowel gebruikt om groente-, vlees- als visgerechten te bereiden.

(bron Wikipedia)

Tajine met vlees en groenten.

Bereiding:

Verdeel de olijfolie over de bodem en zijwand van de tajine.

Wentel de lamsbiefstukjes door de olijfolie in de tajine en leg ze in het midden met daarnaast de merguez lamsworstjes.

Snijdt de winterwortel in de lengte doormidden en daarna in stukjes van 2 centimeter.
Verdeel de stukjes winterwortel over de tajine.

Snipper de ui fijn en verdeel het over de tajine.

Verwijder de eindjes van de sperziebonen en breek ze doormidden, verspreid ze daarna over de tajine.

Hak de peterselie en de kasboer (koriander) fijn en strooi het over de groenten.

Strooi zout en 4-seizoenenpeper naar smaak er overheen.

Strooi de saffraan over het gerecht heen.

Was de aardappellen goed, verwijder de pitten en snijdt ze in stukken van ongeveer 4 centimeter.

Kerf een kruis aan de onderkant van de tomaat en laat het daarna 1 à 2 minuten wellen in kokend heet water.
Verwijder daarna het vel en snij de tomaat in vieren (verwijder de steelaanzet).
Verdeel de kwarten tomaat over het gerecht.

Giet 3 eetlepels water over het gerecht en zet het deksel erop.

Zet de tajine op de kleinste pit en laat het 1,5 uur sudderen op de laagste vlam.

Haal het deksel eraf en laat overtollig vocht grotendeels verdampen, laat een klein laagje vocht over.

Verdeel het gerecht over de borden en serveer zo warm mogelijk.

Eet smakelijk!

Bereid door de Happy Chief Cook, geplaatst op 11 December 2010.