TAJINE VAN LAMSVLEES EN OLIJVEN

tekstbestand

Tajine van Lamsvlees en Olijven, een Marokkaans gerecht bereid door de Happy Chief Cook.

Een redelijk pittige stoofschotel met lamsvlees, aubergines, tomaat, knoflook, saffraan, olijven en rijst.

Bereidingstijd: ongeveer 2 uur.
Aantal personen: 2 à 3.

Ingrediënten:

350 gram lamsstoofvlees in stukjes,
1 grote ui,
10 gram roomboter,
1 eetlepel olijfolie,
1 bol knoflook solo clove*,
1 Spaanse peper,
2 pomedori tomaten,
1 aubergine,
200 gram rijst,
0,5 dopje saffraan (= 2,5 doses),
0,5 liter water,
1 blokje kippenbouillon,
10 zwarte of groene olijven,
4-seizoenenpeper,
zout,
10 gram platte peterselie.

***/

* Knoflook Solo Clove:

Deze knoflook bestaat uit één grote teen, een soort klein uitje, wat heel makkelijk is in gebruik.
De varieteit `Solo Clove Garlic` groeit in de bergachtige omgeving van Yunnan provincie in China. Dit product wordt zonder bestrijdingsmiddelen geteelt. De tenen zijn 3 tot 3,5 cm groot en worden verkocht in mandjes met ca. 10 stuks.
De smaak van deze knoflooksoort is minder bitter dan de normale knoflook, u zal ook minder stinken uit uw mond.

/***

Voorbereiding:

Snipper de ui fijn.

Snijdt de knoflook in dunne plakjes.

Hak de Spaanse peper fijn.

Kerf een kruis in de onderkant van de tomaten en dompel ze gedurende 1 à 2 minuten in kokend heet water.
Verwijder het vel van de tomaten.
Snijdt de tomaten in vieren.

Verwijder de steel van de aubergine.
Snijdt de aubergine in de lengte doormidden en daarna in plakjes van 1 centimeter dik.

Los het blokje kippenbouillon in heet water op.

Bereiding:

Giet de olijfolie in de tajine en voeg de roomboter toe.

Leg vervolgens het lamsvlees erin en verdeel de knoflook over het lamsvlees.

Strooi de gesnipperde ui erover en dan de fijngehakte Spaanse peper.

Zet de tajine op de kleinste pit en zet het vuur op de laagste stand.
Laat het 40 minuten met het deksel op de tajine stoven.

Voeg 4-seizoenenpeper en zout naar smaak toe.

Voeg de partjes tomaat, aubergine, rijst, olijven, saffraan en de kippenbouillon toe en laat het verder gaar koken tot het rijst al het vocht heeft opgenomen (duurt ongeveer een uur).

Hak de platte peterselie fijn, strooi het over het gerecht en roer het erdoor.

Drink hierbij een glaasje muntthee of rode wijn.

Tip:

Een tajine is een typische Arabische aardewerken kookpot.
U kan hem kopen in de Arabische winkel.

Bereid door de Happy Chief Cook, geplaatst op 14 December 2010.