TAJINE VAN LAMSVLEES MET PRUIMEN 2

tekstbestand

Tajine van Lamsvlees met Pruimen 2, een Marokkaans recept bereid door de Happy Chief Cook.

Een heerlijk geurend lichtzoet lamsvleesgerecht met pruimen en aardappelen.
Het lamsvlees is zeer gaar geworden en staat op het punt van uit elkaar vallen.

Bereidingstijd: 3,5 uur + 12 uur voor het wellen van de gedroogde pruimen.
Aantal personen: 3 à 4.

Ingrediënten:

500 gram lamsvlees,
1,5 eetlepel zonnebloemolie,
mespuntje gemberpoeder,
mespuntje saffraanpoeder,
1 theelepel zwarte peperkorrels,
0,25 theelepel gemalen koriander,
0,5 theelepel gemalen kaneel,
2 fijngesnipperde kleine uien,
250 gram gedroogde pruimen,
1 eetlepel bloemenhoning,
0,5 theelepel oranjebloesemwater,
50 gram amandelen.

Voorbereiding:

Doe de gedroogde pruimen in een diepe kom en giet er kokend heet water over.
Laat dit minimaal 12 uur wellen.
Gooi het wellwater niet weg, dit wordt later in het recept nog gebruikt.

Giet het wellwater van de pruimen af en vang het op in een kom.

Snijd kop en kont van de uien en daarna vertikaal doormidden.
verwijder de bruine schillen en snipper de uien fijn.

Snijd het lamsvlees in grove stukken en verwijder de harde vetstukken en het bot (het bot kan eventueel gebruikt worden om een lamsbouillon te maken).

Maal de zwarte peperkorrels fijn in een kleine vijzel.

Bereiding:

Zet de tajine op het fornuis en verdeel de zonnebloemolie over de bodem.
Zet daarna het vuur onder de tajine aan op een matige vlam.

Zodra de zonnebloemolie verhit is, het lamsvlees in de tajine leggen en aan alle kanten even aanbakken tot het vlees helemaal licht gekleurd is.

Strooi dan het gemberpoeder, saffraanpoeder, gemalen koriander en kaneelpoeder erover.
Voeg dan de fijngesnipperde uien toe en strooi de versgemalen zwarte peper (naar smaak) erover.
Giet dan genoeg wellwater van de pruimen over het vlees zodat het bijna onderstaat
Zet de conus op de tajine en laat het 2 uur op het laagste vuur gaar stoven.

Was de Nicola aardappelen goed, verwijder de slechte stukjes en snijd ze in stukken van ongeveer 3 centimeter.

*** De aardappels heb ik niet geschilt, want de meeste vitaminen en mineralen bij een aardappel zit net onder de dunne schil. ***

Voeg de stukken aardappel toe en laat het nog 30 minuten stoven.

Voeg de pruimen toe en laat nog 20 minuten stoven.

Voeg de honing toe en laat het nogmaals 20 minuten sudderen.

Rooster de amandelen in een halve eetlepel zonnebloemolie.

Zet het vuur uit en haal de conus van de tajine.
Besprenkel het gerecht met het oranjebloesemwater, en garneer het met de geroosterde amandelen.

Eet smakelijk!

Bereid door de Happy Chief Cook, geplaatst op 8 december 2011.

Bron: origineel recept, Koos Manders.