RUNDVLEES-BONENSOEP

tekstbestand

Een heerlijk pittige stevige Mexicaanse bonensoep met rundergehakt en tortilla chips, die geruime tijd na blijft gloeien. Bereid door de Happy Chief Cook.

Een heerlijk pittige stevige Mexicaanse bonensoep met rundergehakt, die geruime tijd na blijft gloeien.

Bereidingstijd: voorbereiding 30 minuten, kooktijd 60 minuten.
Aantal personen: 3 à 4.

Ingrediënten:

1 grote ui,
1 rode paprika,
2 stengels bleekselderij,
2 eetlepels olijfolie,
225 gram rundergehakt,
6 trostomaten,
400 gram kidneybeans uit blik,
1 theelepel gemalen komijn,
1 theelepel zoete paprikapoeder,
snufje kaneel,
1 theelepel cayennepeper,
1 theelepel knoflookpoeder,
zout,
4-seizoenenpeper,
1 rundvleesbouillonblokje,
ongeveer 1 liter water,
tortilla chips.

Voorbereiding:

Schil de ui en snipper de ui fijn.

Was en droog de rode paprika.
Verwijder het zaad en de zaadlijsten.
Snijd de rode paprika fijn.

Was de stengels bleekselderij en snij ze in de lengte doormidden.
Snijd ze vervolgens in kleine dobbelsteentjes.

Deze 3 groenten kunnen samen in 1 schaal opzij gezet worden.

Kerf de trostomaten in en laat ze gedurende 40 seconden in kokend heet water staan.
Verwijder daarna het vel.
Snijd de trostomaten in 8 partjes.
Verwijder uit elk partje de harde kern en het zaad.
Snijd de trostomaten in kleine blokjes.

Bereiding:

Verhit de olijfolie in een grote braadpan of wok en bak de ui, rode paprika en bleekselderij tot ze zacht zijn.

Voeg het rundergehakt toe en bak het op een matig vuur rul.
Voeg de trostomaten en de kidneybeans met alle specerijen, knoflook en zout en 4-seizoenenpeper toe.
Goed mengen.

Verkruimel het rundvleesbouillonblokje erdoor, en giet een halve liter kokend water erbij.
Roer alles goed door elkaar.
Laat de soep 35 minuten zachtjes koken.
Roer af en toe alles goed door elkaar.

Pureer de soep in een blender of keukenmachine tot het bijna glad maar nog wel dik is.

Leng de soep aan met ongeveer een halve liter kokend water en roer alles goed door elkaar.
Laat de soep inkoken op een laag vuur tot de juiste dikte, maar roer alles regelmatig goed om.
Dit duurt ongeveer 20 minuten.

Breng op smaak en dien op met tortilla chips.
Garneer eventueel met zure room.

Eet smakelijk!

Bereid door de Happy Chief Cook, geplaatst op 16 Augustus 2009.