EngelsSCHERPE CHILI -BONENSOEP

tekstbestand

Scherpe Chili-Bonensoep, een Mexicaans gerecht bereid door de Happy Chief Cook.

Een zeer pittige chili-bonensoep met gehakt, kikkererwten, rode kidneybonen, jonge kapucijners en bruine bonen uit blik.
Geserveerd met stokbrood is dit een volledige maaltijd.

Mocht u niet van zulk pittig eten houden, dan kan u 1 rode peper en 1 theelepel cayennepeper minder gebruiken.
De chili-bonensoep is dan vrij mild van smaak.

Een Mexicaans biertje smaakt er uitstekend bij.
Ik heb voor dit gerecht een Corona Extra gekozen.

Bereidingstijd: voorbereiding 30 minuten, bereiding 60 minuten.
Aantal personen: 4 à 6.

Ingrediënten:

3 eetlepels zonnebloemolie,
2 uien,
1 teentje knoflook,
1 eetlepel gemalen komijn,
2 theelepels paprikapoeder,
2 theelepels cayennepeper,
2 rode pepers,
300 gram mager rundergehakt,
800 gram stukjes tomaat uit blik,
0,85 liter water,
2 blokjes kippenbouillon,
140 gram tomatenpuree,
1 theelepel gedroogde oregano,
1 groot laurierblad,
150 milliliter Mexicaans bier (Corona),
versgemalen 4-seizoenenpeper,
125 gram rode kidneybonen, afgespoeld en uitgelekt,
130 gram kikkererwten, afgespoeld en uitgelekt,
130 gram jonge kapucijners, afgespoeld en uitgelekt,
125 gram bruine bonen, afgespoeld en uitgelekt,
2 trostomaten,
2 lente-uitjes,
1 rijpe avocado,
stokbrood.

Voorbereiding:

Snipper de uien grof.

Hak het teentje knoflook ragfijn.

Verwijder het zaad en de zaadlijsten van de rode pepers.
Hak de rode pepers fijn.

Snijd de lente-uitjes in smale ringen.

Snijd de trostomaten in vieren en verwijder de harde kern en het zaad.
Snijd de tomaten in kleine stukjes.

Snijd de avocado langsover door.
Draai de 2 helften van elkaar en verwijder de pit.
Snijd een ruitpatroon in het vruchtvlees, maar niet door het vel heen.
Druk de avocado binnenstebuiten.
pluk de stukjes avocado van de vel.

Bereiding:

Verhit de zonnebloemolie in een pan met zware bodem.
Voeg de uien en knoflook toe en fruit de uien glazig.

Voeg de komijn, paprikapoeder, cayennepeper en de rode peper toe en roerbak alles een halve minuut.

Voeg het mager rundergehakt toe en bak het lichtbruin en rul.

Voeg de stukjes tomaat met de tomatensaus, de blokjes kippenbouillon (verkruimeld), het water, de oregano, het laurierblad, het Mexicaanse bier en de 4-seizoenenpeper toe.
Roer alles goed door elkaar en breng het aan de kook.

Dek de pan af, zet het vuur op een laag wokvuur en laat het 35 minuten sudderen.
Controleer regelmatig of er nog genoeg vocht in de pan zit en voeg indien nodig wat water toe.

Voeg de bonen toe en roer alles goed door elkaar en laat het 15 minuten sudderen.

Breng de soep indien nodig op smaak met zout en 4-seizoenenpeper.

Dien de scherpe chili-bonensoep warm op.

Garneer de scherpe chili-bonensoep met een salade van trostomaten, lente-uitjes en avocado.
Sprenkel wat citroensap over de avocado zodat deze niet verkleurd.

Serveren met stokbrood.

Eet smakelijk!

Bereid door de Happy Chief Cook, geplaatst op 26 Mei 2010.