EngelsANANAS CON VINHO DO PORTO (ananas met robijnrode portwijn)

tekstbestand

Ananas Con Vihno Do Porto (ananas met robijnrode Portwijn), een gerecht uit Mozambique bereid door de Happy Chief Cook.

Een heerlijke afsluiting van een maaltijd, of bij de koffie of thee later op de avond.
Het gerecht kan in de ochtend al bereid worden en heeft niet zoveel tijd nodig om gemaakt te worden.
Hoe langer de ananas in de portwijn blijft liggen, des te meer doortrokken raakt de ananas door de portwijn.

Met een verse ananas bent u ongeveer 15 minuten bezig en met ananas uit blik ongeveer 5 minuten.
Maar een verse ananas is lekkerder.

Bereidingstijd: minimaal 4 uur.
Voor: 8 porties.

Ingrediënten:

1 grote rijpe verse ananas of 1 groot blik ananas-schijven,
125 milliliter rode portwijn (ruby port),
suiker,
cashew noten.

Bereiding:

Met verse ananas:

Schil 1 grote rijpe, verse ananas.

Snijd die in plakken van ca. 1 cm en verwijder de harde kern.
Strooi lichtjes suiker over beide kanten.
Leg ze in een grote kom en schenk er 125 ml rode portwijn over.

Met ananas uit blik:

Laat het vocht uit het blik lopen (kan gelijk opgedronken worden).
Haal de schijven ananas uit het blik en strooi wat suiker op de bodem.
Leg vervolgens de schijven ananas 1 voor 1 terug in het blik met tussen elke schijf wat suiker gestrooid.
Vul het blik dan af met de rode portwijn.

Laat de kom of blik enkele uren staan, waarbij u de ananas van tijd tot tijd draait in de rode portwijn.
Roer nog eens om voordat u de ananas serveert op dessertbordjes.
Geef er mes en vork bij.

Cashewnoten behoren tot de belangrijkste producten van Mozambique.
Daarom is het zeer toepasselijk om cashewnoten over de ananas te strooien of in een extra kom bij het dessert door te geven aan uw gasten.
Of als snack, later op de avond.

Thee of koffie

Theeplantages liggen in het Zambezia-gebied op Mozambique.
Daarom staat er ook in het menu Zambeziaanse thee en Angolese koffie.
Misschien kunt u in een grote supermarkt of speciaalzaak deze thee of koffie krijgen.
Het zou een extra toegift aan uw diner zijn.
Zo niet, zet dan koffie en/of thee op uw gebruikelijke manier.

Eet smakelijk!

Bereid door de Happy Chief Cook, geplaatst op 31 Mei 2010.