EngelsFRANGO A PORTUGUESA (kip op Portugese wijze)

tekstbestand

Frango a Portuguesa (Kip op Portugese wijze). Een heerlijk kipgerecht met een pikante uien-tomatensaus. Een gerecht uit Mozambique, bereid door de Happy Chief Cook.

In dit kipgerecht is duidelijk de Portugese invloed te herkennen.
Een heerlijk kipgerecht met een pikante uien-tomatensaus.
Een eenvoudig gerecht om te bereiden.

Bereidingstijd: 55 à 60 minuten.
Aantal personen: 2.

Ingrediënten:

2 halve kippen,
1 grote ui,
1 teentje knoflook,
50 gram roomboter,
1 eetlepel bloem,
5 trostomaten,
68 gram tomatenpuree (klein blikje),
2 eetlepels sherry,
4 theelepels zeezout,
4-seizoenenpeper,
1 rode Spaanse peper,
200 gram witte rijst.

Voorbereiding:

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.

Kruid de halve kippen met 4-seizoenenpeper en 2 theelepels zeezout.

Kerf de trostomaten rondom een paar keer in.
Dompel de tomaten gedurende 40 seconden in kokend heet water.
Haal vervolgens de vel eraf en gooi die weg.
Snijd dan de trostomaten in kleine stukjes.

Snipper de ui fijn.

Hak de knoflook fijn.

Snijd de rode Spaanse peper in de lengte doormidden en verwijder het zaad en de zaadlijsten.
Snijd de rode Spaanse peper vervolgens in zeer dunne reepjes.

Bereiding:

Rooster de halve kippen onder de grill gedurende 30 minuten.

Verhit in een braadpan de roomboter.
Bak de gesnipperde ui en fijngehakte knoflook op een laag vuur tot de uien zacht zijn.

Roer de bloem door de uien en voeg daarna de trostomaten, tomatenpuree, sherry, 2 theelepels zeezout en de rode Spaanse peper toe.

Breng alles aan de kook en roer alles goed door elkaar.
Doe daarna het deksel op de pan en verlaag het vuur naar de kleinste vlam.
Laat het 25 minuten sudderen.

Voeg dan de geroosterde halve kippen toe en laat het nog 20 minuten sudderen op een matige vlam zonder deksel op de pan.
Let wel op dat er niet teveel vocht verdampt.

Kook in de tussentijd de witte rijst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.

Serveer de halve kippen met de witte rijst.

In Portugal wordt in plaats van rijst aardappelpuree geserveerd.

Eet smakelijk!

Bereid door de Happy Chief Cook. Geplaatst op 14 September 2009.