MATATA (pinda-schelpdierenstoofschotel)

tekstbestand

Matata (pinda-schelpdierenstoofschotel) met Basmati rijst en Piri-piri. Een gerecht uit Mozambique bereid door de Happy Chief Cook.

De Matata is geserveerd met Basmati rijst en Piri-piri.

Bereidingstijd: ongeveer 80 minuten.
Aantal personen: 2 à 3.

Matata is een typisch Mozambikaans hoofdgerecht dat daar gemaakt wordt met pompoenbladeren.
Ik heb in plaats van de pompoenbladeren verse spinazie gebruikt.

Dit is een gerecht dat nu eens niet door de Portugese keuken beïnvloed is.
Wat een combinatie: schelpdieren, pinda's en spinazie!
De Matata heeft een heerlijke interessante smaak.

U zult waarschijnlijk ook naar de Piri-piri (peperrelish) grijpen.
Begin echter zonder en neem het geleidelijk aan, met verstand!

Ik heb dit keer de Piri-piri van Verstegen gebruikt, deze is erg mild en zoet.

Voor de schelpdieren, kunt u ook gebruik maken van gehakte schelpdieren in blik (mosselen, St Jacobsvruchten, oesters, etc.).

Ingrediënten:

1 ui,
3 eetlepels olijfolie,
400 gram venusschelpen met bouillon,
150 gram vers gekookt mosselvlees,
125 gram pinda's,
1 trostomaat,
2 theelepels zout,
0,25 theelepel 4-seizoenenpeper,
0,5 theelepel cayennepeper,
350 gram verse spinazie,
150 à 200 gram witte rijst,
water en zout voor de witte rijst.

Voorbereiding:

Kook de venusschelpjes in hun bouillon gaar met 1,5 eetlepel olijfolie in ongeveer 10 minuten tijd (schud af en toe alles om).
Laat ze daarna afkoelen totdat ze koud zijn.
Verwijder daarna de schelpen.
Hak daarna het venusschelpvlees grof.

Hak de mosselen grof.

Hak de ui fijn.

Hak de pinda's fijn.

Verwijder de harde kern en het zaad uit de trostomaat.
Snijd de trostomaat in kleine stukjes.

Bereiding:

Fruit de fijngehakte ui in 1,5 eetlepel olijfolie tot de uien zacht zijn, maar nog niet bruin.

Voeg vervolgens de gehakte schelpdieren, pinda's, trostomaat, zout, 4-seizoenenpeper en de cayennepeper toe en laat alles 30 minuten lang op een klein vuurtje sudderen.

Hak in de tussentijd de verse jonge spinazie fijn en voeg die na de 30 minuten sudderen toe.
Plaats een goed sluitend deksel op de pan en laat het verder sudderen.
Zodra de spinazie blaadjes verschrompelt zijn, is de Matata klaar om geserveerd te worden.
Controleer voor het opscheppen of de Matata op smaak is, voeg eventueel wat zout en 4-seizoenenpeper naar smaak toe.

Kook in de tussentijd de witte rijst volgens de gebruikaanwijzing op de verpakking.

Serveer de rijst en de Matata in aparte kommen.

Eet smakelijk!

Bereid door de Happy Chief Cook, geplaatst op 7 Juli 2010.