AARDBEIEN-VANILLEVLA MET AARDBEIENSAUS

tekstbestand

Aardbeien-Vanillevla met Aardbeiensaus, een nagerecht bereid door de Happy Chief Cook.

Bij de bereiding van de vla wordt er gebruik gemaakt van een vanillepeul.
Gooi de vanillepeul niet weg wanneer het zaad eruit geschraapt is, maar doe de vanillepeul in een pot met fijne suiker.
In de loop der tijd ontstaat een heerlijke vanillesuiker die stukken beter smaakt dan vanillesuiker uit een pakje van de supermarkt.
Schud de suiker elke week een keertje om zodat de vanillesmaak door de hele pot verspreid wordt.

Ik heb royale porties gemaakt, u kan de hoeveelheid met de helft verminderen om er kleine porties van te maken.

Bereidingstijd: ongeveer 1 uur en 50 minuten + afkoeltijd.
Aantal personen: 4.
Bereidingstechniek: au bain marie en inkoken.

Ingrediënten:

8 eieren,
0,8 liter halfvolle melk (Zaanse Hoeve),
125 gram suiker,
1 vanillepeul,
30 gram roomboter,
500 gram aardbeien,
160 gram fijne suiker.

Benodigdheden:

soepkommen,
steelpannetje,
braadslede,
water,
aluminiumfolie + boter,
keukenmachine,
oven.

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.

Verwijder de kroontjes van de aardbeien en leg 8 aardbeien apart voor de garnering.
Snijd de overige aardbeien in kleine stukjes en pureer ze.

Doe de aardbeienpuree in een pannetje met de fijne suiker en het citroensap, en breng het aan de kook onder voortdurend roeren tot het goed bruist.
Zet dan het vuur uit en blijf roeren tot alle bubbeltjes verdwenen zijn.
Breng het dan weer aan de kook onder voortdurend roeren totdat het goed bruist en zet het vuur weer uit.
Blijf roeren totdat alle bubbeltjes weer verdwenen zijn.
Als de saus met een lepel van de kant weggeschoven wordt, moet het heel langzaam terugvloeien.

Lepel in iedere soepkom 2 eetlepels aardbeiensaus en laat het afkoelen in de vriezer zodat het stolt.

Meng de halfvolle melk met de rest van de aardbeiensaus.

Doe de eieren, melk en 125 gram suiker in de keukenmachine en klop het op tot het mengsel schuimig is.

Snijd de vanillepeul in de lengte doormidden en schraap het zaad eruit.

Smelt de roomboter en giet deze samen met het vanillezaad bij het melkmengsel.
Klop dan alles nogmaals goed door elkaar.

Schenk het mengsel snel in de soepkommen via de bolle kant van een lepel..

Bedek de soepkommen met aluminiumfolie, dat u aan de onderkant goed beboterd hebt.

Zet de soepkommen in een braadslede, die gevuld is met heet water.

Zet alles in de oven en laat het een uur en 30 minuten staan bij 180 graden Celsius.

Verwijder de folie en controleer met een mes of de vla gaar is (als het mes er droog uitkomt, is de vla gaar).
Als u met de soepkom een beetje schudt, moet de vla een beetje natrillen.

Laat de Aardbeien-Vanillevla in de kommetjes afkoelen.
Als ze afgekoeld zijn, nog minimaal een uur, in de koeling verder koelen.

Snij de rand van de Aardbeien-Vanillevla los van de soepkommen.
Leg er een bord bovenop en draai het geheel in 1 keer om.
Verwijder de soepkommen.

Garneer met de overgebleven aardbeien.

Eet smakelijk!

Een recept van de Happy Chief Cook, geplaatst op 2 Januari 2012.