KWEE LAPIS (Spekkoek)

tekstbestand

Kwee Lapis Pandan (Spekkoek) foto

Aantal personen: 16.

Ingrediënten:

1 vanillestokje,
450 gram gezouten boter,
250 gram witte basterdsuiker,
6 eieren,
100 gram bloem,
25 gram maïzena,
zout,
2 eetlepels kaneel,
2 theelepels geraspte nootmuskaat,
2 theelepels fijngewreven anijszaad,
2 theelepels kruidnagelgruis,
2 theelepels kardemonpoeder,
3 eetlepels dikke kokosmelk of (koffie)room,
eventueel poedersuiker.

Bereiding:

Leg het vanillestokje een half uurtje in ruim koud water.
Snijdt het daarna overlangs door en neem met behulp van een lepeltje het merg weg uit de beiden helften en bewaar dit.
Roer de boter in een kom tot een zachte massa.
Voeg tijdens het roeren het vanillemerg en beetje voor beetje de helft van de suiker toe.
Roer en klop dit totdat een fraai glanzende massa is verkregen.
Scheid de eieren.
Klop de eidooiers schuimig op en voeg tijdens het kloppen de rest van de suiker er aan toe.
Blijf kloppen totdat een mooie bijna wit gekleurde schuimige massa is verkregen.
Klop in een tweede kom de eiwitten stijf op.
Spatel het eierdooiermengsel zo luchtig mogelijk door het botermengsel.
Zeef de bloem, de maïzena en een mespuntje zout erboven en spatel ze door de massa.
Spatel hierna zo luchtig mogelijk de stijfgeklopte eiwitten erdoor.

Schep de helft van het nu verkregen beslag in een schone kom en voeg alle genoemde kruiden en specerijen er aan toe.
Spatel alles zo luchtig mogelijk door elkaar.
U heeft nu twee verschillend gekleurde soorten beslag gekregen: lichtgekleurd beslag zonder kruiden en specerijen, en vrij egaal bruingekleurd beslag met kruiden en specerijen.
Voeg aan beide 1,5 eetlepel kokosmelk of (koffie)room toe.
Bestrijk de bodem en de wand van een springvorm (doorsnede 22 à 24 centimeter) met een beetje zachte boter.
Schep op de bodem van de vorm een dunne laag van het bruine beslag (circa 6 eetlepels).
Plaats de vorm onder een reeds hete grill of in de voorverwamde oven (175 graden Celcius).
Neem de vorm na drie minuten onder de grill vandaan of uit de oven.

Het beslag dient dan juist gaar te zijn.
Schep er vervolgens een laagje lichtgekleurd beslag erop en plaats de vorm weer onder de grill of in de hete oven (schakel indien mogelijk de onderwarmte uit).
Verwerk op deze wijze, laag na laag, al het beslag.
Wanneer het bovenste beslaglaagje (bij voorkeur van het bruine beslag) gaar is, dient u de hittebron uit te schakelen en de taart nog enkele minuten eronder te laten staan.
Wanneer u een oven gebruikt laat de taart dan nog enkele minuten in de afkoelende oven staan.
Laat daarna de taart in de vorm afkoelen en verwijder de vorm pas wanneer de taart geheel is afgekoeld.
Plaats de taart op een schaal en strooi eventueel door een zeefje poedersuiker erover.
Snijdt de taart aan tafel in smalle punten.

Eet Smakelijk!