Groene aspergetaart

tekstbestand

Gebruiksmoment: Lunch/brunch gerecht.
Bereidingswijze: Bakken.
Bereidingstijd: 60 minuten.
Aantal personen: 4.

Ingrediënten:

200 g bloem (Koopmans)
100 g boter
4 eieren + 1 eidooier
zout en peper
500 g dunne groene asperges
1 bekertje crème fraiche a 125 ml
150 g geraspte gruyère of emmentaler

Voorbereiding:

Zeef de bloem boven een kom.
Schep de boter in stukjes erdoor en voeg de eidooier, een halve theelepel zout en 2 a 3 eetlepels koud water toe.
Meng alles (in de keukenmachine) snel tot een soepel deeg.
Laat het deeg afgedekt in de koelkast een half uur rusten.
Verwarm de oven voor op 200C.

Bereiding:

Breng in een pan ruim water met zout aan de kook.
Was de asperges en snijd de harde onderkanten eraf.
Leg de asperges in het kokende water en kook ze in circa 5 minuten beetgaar.
Spoel ze in een vergiet af onder koud water en laat ze goed uitlekken.
Klop in een kom de eieren los met de crème fraiche, zout en peper en roer de kaas erdoor.
Vet een lage taartvorm (doorsnede circa 26 cm) in.

Rol het deeg uit tot een ronde lap van 30 cm en bekleed de vorm met het deeg.
Druk het aan de randen goed aan.
Verdeel de asperges over de bodem en schenk het eimengsel erover.
Bak de taart in de oven in circa 30 minuten goudbruin en gaar.

(Serveer)tip:

Lekker met een tomatensalade.