LAMSFILÉT MET LIMBURGSE ASPERGES

tekstbestand

lamsfilet met asperges en aardappelen in een rode wijnsaus, bereid door de Happy Chief Cook.

Lamsfilet met asperges en aardappelen in een rode wijnsaus.

De beste asperges zijn van export-kwaliteit en alleen bij een aspergekweker te koop of de betere groenteboer (asperges zijn een seizoen-gebonden groente, eind april tot half juni ongeveer).
Het is voornamelijk in Noord-Brabant en Limburg waar ze gekweekt worden.
Restaurants gebruiken alleen maar export-kwaliteit asperges.
De overige export-kwaliteit asperges worden aan het buitenland verkocht.
De prijs van de asperges is afhankelijk van het weer, als het een paar dagen flink warm en zonnig is geweest zal de prijs snel omlaag duikelen.

De aardappelen worden niet geschild, de meeste vitamine van de aardappelen zitten net onder de schil.
Het is gezonder om de schil mee te eten.
De aardappelen worden alleen schoongeborsteld onder stromend water en slechte stukjes worden weggesneden.
De schil geeft de aardappel ook meer smaak.

Voorbereiding: 30 minuten.
Bereiding: 45 minuten.
Aantal personen: 3.

Ingrediënten:

600 gram lamsrugfilet,
100 gram roomboter,
1 bosje basilicum,
2 solo clove knoflook (fijngesnipperd),
0,3 liter wildfond (pot),
0,1 liter rode wijn,
9 asperges (export-kwaliteit (900 gram in totaal)),
2 eetlepels slagroom,
2 à 3 aardappelen (Nicola),
zout (naar smaak),
4-seizoenen peper.

Benodigdheden:

aspergepan,
zware braadpan,
pan voor de aardappels,
hakblok/snijplank,
koksmes,
keukenpapier,
oven,
dunschiller,
borstel voor de aardappelen,
waterkoker.

Voorbereiding:

Spoel de lamsfilets schoon onder zacht stromend koud water en dep ze daarna droog met keukenpapier.
Bestrooi ze met zout en 4-seizoenen peper.

Schil de asperges zorgvuldig en zet ze in het netje van de aspergepan.

Snijd de kontjes van de solo clove knoflook en daarna vertikaal doormidden.
Verwijder de harde schillen en hak de solo clove knoflook fijn.

Borstel de aardappelen onder zacht stromend koud water schoon.
Snijd de aardappelen in stukjes en spoel ze af.

Bereiding:

Zet de aspergepan op het vuur en giet er 2 liter kokend heet water erin.
Breng het aan de kook en zet daarna het vuur laag.
Doe het netje in de aspergepan, doe het deksel erop en laat het 20 minuten sudderen.
Zet daarna het vuur uit en giet het water uit de aspergepan.
Doe het netje met de asperges terug in de aspergepan, doe het deksel erop en laat ze 20 minuten nagaren.

*** Kook in de tussentijd de aardappelen gaar in gezouten water.***

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.

Verhit de roomboter in een zware braadpan.
Braad de lamsfilet rondom aan zodat het aan alle kanten dichtgeschroeid is.
Zet de zware braadpan met de lamsfilet gedurende 15 minuten in de convectie oven.

Haal de lamsfilets uit de zware braadpan en verpak ze in aluminiumfolie om ze te laten rusten.

Zet de zware braadpan terug op het vuur en blus het met de rode wijn.
Roer de aanbaksels los en voeg de fijngesnipperde solo clove knoflook en de wildfond toe.

Kook de saus in met regelmatig roeren tot de gewenste dikte.

***Hak in de tussentijd de basilicum fijn.***

Giet daarna langzaam de slagroom erbij en roer het goed door elkaar.
Zet daarna het vuur af en voeg de fijngehakte basilicum toe.

Snij de lamsfilets in mooie plakjes.
Schik de asperges in het midden van het bord en leg de plakjes lamsfilet en de aardappelen er naast.
Schep de saus rondom het vlees en serveer.

Eet smakelijk!

Bereid door de HappyChief Cook, geplaatst op 5 Juni 2012.