EnglishLAMSKROON MET HONING-TIJMSAUS

tekstbestand

Een lamskroon met honing-tijmsaus geserveerd met sperziebonen en aardappelkroketjes.

Aantal personen: 1 à 2
Bereidingstijd: 40 minuten

Ingrediënten:

1 lamsrack van ongeveer 400 gram,
100 gram roomboter,
zout,
4-seizoenenpeper,
0,5 eetlepel zachte honing,
0,5 eetlepel water.

Ingrediënten honing-tijmsaus:

25 gram roomboter,
1 eetlepel zachte honing,
4 eetlepels natuurazijn,
4 eetlepels witte wijn (Bourgogne, Chardonnay, Bouchard Aîné & Fils, 2007),
3 à 4 takjes verse tijm,
0,38 liter lamsfonds (Struik, 1 pot),
50 gram koude roomboter.

Bereiding:

Laat de oven voorverwarmen op 180 graden Celsius.

Snijd de lamsrack tussen de botjes aan de vleeskant voor driekwart in.
Bind de twee buitenste botjes aan elkaar vast.
Strooi zout en 4-seizoenenpeper over de lamskroon.

Doe de roomboter in de pan en bak de lamskroon snel aan alle kanten aan.
Haal de lamskroon daarna uit de pan en giet het braadvocht in een braadslee.

Vermeng de honing en het water met elkaar en strijk de hele lamskroon ermee in.

Plaats de lamskroon in de braadslee en dek de braadslee af met aluminiumfolie.

Plaats de braadslee in de oven en laat de lamskroon in 25 minuten tijd garen.

Bereiding honing-tijmsaus:

Doe de roomboter in een sauspan en voeg de honing toe.
Laat hierin op hoog vuur de honing lichtbruin worden (carameliseren).

Blus dit af met de azijn en de witte wijn.
Kook het geheel in tot de helft op een zacht vuur.

Doe de tijm en de kalfsfonds erbij en laat het tot 1/3 inkoken.

De saus van het vuur afhalen en zeven.

Maak de saus opnieuw warm en klop er de 50 gram koude roomboter door.
Houdt de saus warm, maar breng het niet meer aan de kook.

Menu:

Kook in de tussentijd de groente en frituur de aardappelkroketjes.
Verwarm het bord.

Plaats de lamskroon op het voorverwarmde bord en verwijder het touwtje.

Vul de lamskroon met de sperziebonen en leg het restant achter de lamskroon.
Plaats aan beide zijkanten de aardappelkroketjes.
Schenk enkele eetlepels honing-tijmsaus rond de lamskroon.

Eet smakelijk!

Een gerecht van de Happy Chief Cook, geplaatst op 4 januari 2009.