OUDERWETSE HOLLANDSE KIPPENSOEP

tekstbestand

Ouderwetse Hollandse Kippensoep, een gerecht uit Nederland bereid door de Happy Chief Cook. Een stevig gevulde kippensoep met kip, prei en vermicelli gegarneerd met verse peterselie.

Een stevig gevulde kippensoep met kip, prei en vermicelli gegarneerd met verse peterselie.

Ondanks de lange tijd die ervoor nodig is om deze kippensoep te bereiden, is het toch de moeite waard.
De smaak is niet te vergelijken met enige andere kippensoep uit een blik, zak of pot.
De bouillon kan verdeeld worden in handzame porties en ingevroren worden zodat u later op elk gewenst tijdstip snel een heerlijke soep kan maken.

Bereidingstijd: 1 dag.
Aantal personen: 8 à 10.

Ingrediënten:

750 gram kippendijvlees,
500 gram kippenvleugels,
1 gepelde ui, waarin 6 kruidnagels zijn gestoken,
6 kleine teentjes knoflook of 3 grote (licht geplet),
0,75 theelepel foelie,
0,5 theelepel zwarte peperkorrels (gekneusd),
2 laurierbladen,
1,5 theelepel zout,
0,75 theelepel tijm,
0,75 theelepel rozemarijn,
4 takjes peterselie,
2 winterwortels, geschild en in grove stukken,
2 stelen grof gesneden bleekselderij,
1 dikke steel prei (géén soepprei), groen inbegrepen, in grove stukken.

voor de afwerking:

2 stelen prei (géén soepprei), in fijne ringetjes,
versgehakte peterselie,
125 g vermicelli,
zout naar smaak,
4-seizoenenpeper naar smaak.

Bereiding:

Leg de soepgroenten en de kruiden in een grote soeppan.

Leg de kip erbovenop en giet er 3 tot 4 liter koud water over.
Breng op een hoog vuur aan de kook.
Zet het vuur laag, doe een deksel op de pan en laat 5 uur pruttelen - het vlees moet van de botjes vallen.

Haal de kip uit de pan en laat afkoelen.
Haal het vlees van de kip en zet het apart.
Zeef de bouillon door een kaasdoek.
Gooi de groenten weg - die zijn helemaal kapotgekookt, dus daar heb je niets meer aan.

Giet de kippenbouillon een een propere pan en laat volledig afkoelen.

Haal het gestolde vet van de bouillon.

Breng de bouillon aan de kook.

Voeg de preiringen toe en kook 5 minuten.

Voeg dan de vermicelli en de kip toe en kook de vermicelli gaar volgens de gebruiksaanwijzing op het pakje (meestal ongeveer 5 minuten).

Kruid de soep indien nodig bij en garneer met fijngehakte peterselie.

Eet smakelijk!

Bereid door de Happy Chief Cook, geplaatst op 16 Mei 2010.