PITTIGE KAASSOEP

tekstbestand

Pittige Kaassoep, een Nederlands gerecht bereid door de Happy Chief Cook.

Deze pittige kaassoep is gemakkelijk te bereiden.
Eerst maken we een groentenbouillon, om er vervolgens een kaassoep van te maken.
Van de bouillon kun U rustig meer maken.
De bouillon die u maakt kan u per liter invriezen, zodat u later gemakkelijk een lekkere soep kunt maken.

Het water dat ik gebruikt heb om de bleekselderij te blancheren, wordt later weer gebruikt om de bouillon van te maken.

Aantal personen: 4.
Bereidingstijd: 75 minuten.

Ingrediënten:

1 ui,
2 teentjes knoflook,
2 winterpenen,
4 stengels bleekselderij,
1 kruidenbuideltje*,
3 bladen laurier,
1 eetlepel 4-seizoenenpeperkorrels (gekneusd),
1,5 theelepel kerriepoeder,
snufje zeezout (naar smaak),
1,5 liter water,
4 plakken 20+ kaas pittig (slankie),
50 milliliter kookroom,
verse tijm naar smaak,
1 kleine dunne prei,
2 eetlepels olijfolie.

*Het kruidenbuideltje: 2 theelepels gedroogde tijm, 2 theelepels oregano en 2 theelepels gedroogde bladpeterselie.

Bereiding:

Maak de groenten schoon.

Verwijder de draden van de bleekselderij indien nodig.
Snijd 3 stengels bleekselderij in smalle hoefijzertjes.
Blancheer de bleekselderij gedurende 4 minuten in 1,5 liter zacht kokend water.
Laat de bleekselderij uitlekken op keukenpapier en zet ze apart voor verder gebruik.

Snijd de ui in vieren.
Snijd de winterpenen in grove stukken.
Snijd de overige steel bleekselderij in grove stukken.
Plet 1 teen knoflook met de platte kant van het mes.

Verhit 1 eetlepel olijfolie en zweet de groenten aan zonder te kleuren.

Voeg het water (waarin de bleekselderij heeft geblancheerd) toe, samen met het kruidenbuideltje, 4-seizoenenpeperkorrels en de laurierbladeren.
Laat de bouillon 45 minuten trekken op een laag vuur zonder deksel op de pan.

Zeef de bouillon en zet die opzij voor verder gebruik.

Zet een pan op het vuur en voeg 1 eetlepel olijfolie en de kerriepoeder toe.
Laat de kerriepoeder oplossen in de olijfolie op een laag vuur (myoteren heet dit).

Voeg de kookroom, de in stukjes gesneden plakken 20+ kaas en een ragfijn gesneden teentje knoflook toe.
Goed doorroeren totdat de kaas is gesmolten.

Meng de gezeefde bouillon met de kaasroom.
Breng de soep aan de kook en maak het op smaak met wat zeezout.

Snijd de prei in zeer dunne ringen.
Rits de tijmblaadjes van de takjes.

Maak een mengsel van de prei, bleekselderij en de tijm.

Verwarm de borden.

Verdeel het mengsel (garnituur) over de borden en giet de hete soep over de groenten.

Eet smakelijk!

Bereid door de Happy Chief Cook, geplaatst op 11 April 2010.