Rijstevlaai

tekstbestand

Bereidingstijd: 1,5 uur. Wachttijd: 2 uur.
Aantal personen: 8 à 10.

Ingrediënten:

250 gram bloem,
zout,
15 gram verse gist,
11 deciliter (= 1,1 liter) melk,
25 gram zachte boter of margarine,
20 gram witte basterdsuiker,
125 gram paprijst,
150 gram kristalsuiker,
4 zakjes vanillesuiker,
2 eieren, gesplitst.

Extra nodig:

vlaaivorm (24 centimeter doorsnede), ingevet

Bereiding:

Bloem en zout zeven.
1 1/2 deciliter melk tot lauwwarm verwarmen.
Gist oplossen in de warme melk.
Gistmengsel bij bloem schenken, boter en suiker toevoegen en samen tot een soepel deeg kneden.
Deeg in een kom leggen, kom met een vochtige doek afdekken en het deeg op een warme plaats 1 - 1 1/2 uur laten rijzen.
Rijst in 9 1/2 deciliter melk met een snufje zout in ongeveer 1 uur gaar koken.
Rijst iets laten afkoelen en daarna 100 gram kristalsuiker en de vanillesuiker erdoor roeren.
Eidooiers schuimig kloppen en door de rijst roeren.
Deeg na het rijzen nogmaals doorkneden en uitrollen tot een lap van 30 centimeter doorsnede.
Vorm met het deeg bekleden en het deeg afgedekt nog 30 minuten laten narijzen.
Oven voorverwarmen op 180 graden.
Schep het rijst mengsel op de taartbodem.
Eiwitten stijfkloppen met 50 gram kristal suiker en over de vulling verdelen.
Vlaai in het midden van de oven in 50 minuten gaar en goudbruin bakken.