ZEEUWSE BOLUSSEN (Luchtige kaneelgebakjes)

tekstbestand

Zeeuwse Bolussen, een recept uit Nederland bereid door de Happy Chief Cook.

Ik heb maar 1 bakplaat en daarom in 2 gedeelten gebakken.
Zodra ze gebakken waren heb ik ze aan de bovenkant met een ananas-mangosaus besmeerd en daarna bestrooid met een klein beetje suiker-kaneel mengsel.

Als ze afgekoeld zijn, kunnen ze al gegeten worden, maar dan zijn ze nog krokant.
De ananas-mangosaus heeft een tijdje nodig om in te trekken zodat ze weer een beetje zacht worden.
Aan de binnenkant zijn ze luchtig maar wel een klein beetje droog.

Bereidingstijd: 2,5 uur als alles in 1 keer gebakken wordt, 3 uur als het in 2 gedeelten gebakken wordt.
Hoeveelheid: ongeveer 20 kleine bolussen.

Ingrediënten:

500 gram bloem,
1 theelepel zout,
14 gram droge gist (Dr. Oetker, instant),
0,25 liter lauwwarme volle melk,
75 gram zachte roomboter (in kleine klontjes gesneden),
1 groot ei, losgeklopt,
250 gram donkere basterdsuiker,
2 eetlepels gemalen kaneel (9 gram),
Ananas-mangosaus met cayenepeper (AH Excellent).

Benodigdheden:

mengkom,
werkblad,
deegroller,
2 vochtige doeken,
koksmes,
oven,
2 bakplaten,
bakpapier.

Bereiding:

Bloem met het zout zeven.

Bloem in een mengkom doen en in het midden een kuiltje maken.

De gist goed door het melk roeren en een paar minuten laten staan.
Het gist mengsel samen met de roomboter en het ei in het kuiltje doen, en van uit het midden een soepel deeg kneden.
Het deeg is goed als het bijna niet meer aan de handen blijft plakken.
Doe zoveel mogelijk met 1 hand en houd de mengkom goed vast.

Deeg afgedekt met een vochtige doek op een warme plaats 1 uur laten rijzen.

Donkere basterdsuiker en de kaneel met elkaar mengen in een diep bord.

Kneed het deeg na het rijzen nogmaals goed door.
Hierdoor komen de gluten vrij en wordt het deeg elastisch.

Deeg uitrollen op een met bloem bestoven werkblad tot een lap van 30 bij 20 centimeter en 2 centimeter dik.

Snijd de lap in de lengte door en daarna in repen van 3 centimeter breed en 10 centimeter lang snijden.
Elke reep tot een rol vormen van circa 35 centimeter en op het suiker-kaneel mengsel leggen en bedekken met het suiker-kaneel mengsel.
Druk er dan op met de platte hand om het suiker-kaneel mengsel in het deeg te drukken.
Haal de rol deeg uit het mengsel en schud het een beetje uit.

Dan de deegrol tot een slakkehuis oprollen, en wel als volgt: uiteinde met de duim en wijsvinger op een met het suikermengsel bestrooid werkblad drukken en de rest van de rol eromheen draaien.
Het laatste puntje van de rol in het midden van de bovenkant van de bolus vast drukken.

Leg de bolussen op het bakpapier in de bakplaat en laat ze afgedekt, onder een vochtige doek, nog 20 minuten rijzen.

Oven voorverwarmen op 210 graden Celsius.

Bestrooi de bolussen rijkelijk met het suikermengsel en bak ze in het midden van de oven 20 tot 30 minuten.

Leg ze als ze uit de oven komen met het bakpapier op een rooster en bestrijk ze met de ananas-mangosaus met cayennepeper.

Bestrooi ze daarna nog met een beetje suiker-kaneel mengsel.

Laat ze daarna afkoelen op het rooster!

Tip:

In plaats van de ananas-mangosaus, kan u ook een jam gebruiken of honing.

Eet smakelijk!

Bereid door de Happy Chief Cook, geplaatst op 28 November 2011.